Крок за кроком до об'єднання УжНУ і ЗакДУ(ФОТО)

В Ужгороді відбулося спільне засідання Вчених рад УжНУ та ЗакДУ, які наразі перебувають у процесі реорганізації. Перед початком засідання науковці, керівники структурних підрозділів УжНУ ознайомилися з тим, якою матеріально-технічною та навчальною базою поповнюється виш завдяки приєднанню Закарпатського державного університету.

 

Розпочали засідання із святкових моментів – ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук від імені колективу привітав з днем народження професора, доктора медичних наук Володимира Смоланку. А також науковці вітали нового вченого секретаря УжНУ – нею стала Олена Мельник. Її попередниці Тамарі Бутурлакіній висловили подяку за роботу, водночас проф. Ф.Ващук зауважив, що Тамара Костянтинівна залишається працювати у ректораті та і надалі допомагатиме роботі управлінських органів університету.

Саме засідання Вчених рад тривало у сучасному мультимедійному конференц-залі ЗакДУ, де є 220 посадкових місць з можливістю збільшення їх кількості до 300. Відтепер тут зможуть проводитися міжнародні конференції УжНУ, наукові симпозіуми, онлайн-конференції із застосуванням сучасних інформаційних технологій. Також до послуг студентів і викладачів – зручний читальний зал та найпотужніша у регіоні наукова бібліотека, яка сьогодні нараховує 220 тисяч примірників виключно сучасних підручників та посібників, а також понад 300 найменувань періодичних видань (УжНУ наразі передплачує близько 30 видань у зв’язку з економічною ситуацією).

Проф. Федір Ващук провів презентацію ЗакДУ, яка засвідчила для присутніх увесь багаж матеріальної та навчальної бази, що відтепер – до послуг Ужгородського національного університету.

Серед найважливіших здобутків приєднання для УжНУ – поява нових спеціальностей, яких раніше не було в національному університеті. Йдеться про міжнародний бізнес, програмне забезпечення автоматизованих систем, інформаційні управляючі системи та технології, прикладна лінгвістика, країнознавство, міжнародне право, менеджмент. Усі вони користуються популярністю у абітурієнтів. До слова, у 2012 році кількість вступників до ЗакДУ збільшилася (до того ж, при загальному зменшенні кількості випускників шкіл у зв’язку з демографічними показниками). Крім того, саме ЗакДУ першим у регіоні відкрив факультет інформатики та Інститут інформаційних технологій, а також навчально-науковий інститут за межами області – у м. Львові. Ці підрозділи наразі вливаються у структуру УжНУ.

Коледж ЗакДУ (500 студентів) також стає коледжем при УжНУ, а 95 % його випускників, як відомо, продовжують здобувати освіту в університеті, поповнюючи студентські лави.

Загалом, завдяки приєднанню ЗакДУ, у загальноукраїнському офіційному рейтингу вишів УжНУ повинен покращити свій показник щонайменше на 10 позицій (як відомо, ЗакДУ посів у цьому рейтингу 4-те місце, УжНУ – 25-те), - переконаний проф. Федір Ващук.

Щодо економічної складової, то після приєднання ЗакДУ, бюджет Ужгородського національного університету становить практично половину бюджету усього Ужгорода. «Це свідчить про масштаб університету і роль, яку він відіграє у регіоні. З огляду на це, ми, безумовно, здійснюватимемо вплив на економічні, соціальні, культурні та політичні процеси у краї з метою розвитку його вищої освіти і науки», - підсумував ректор УжНУ, проф. Федір Ващук.

 

 


Джерело:УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.