Студенти профспілкової організації УжНУ дискутували над законопроектами про вищу освіту

У Києві відбулася «Студентська навчально-дискусійна платформа», яку організували ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та Асоціація правозахисних організаторів студентів України. Метою заходу став розгляд і подання пропозицій до законопроектів про вищу освіту. Платформа тривала три дні у формі дискусій, тренінгів, а наприкінці заходу учасники подавали пропозиції щодо покращення законопроектів. Серед учасників було 100 активних профспілкових лідерів з усіх регіонів України.

Роботу організовували у форматі секцій, «Світового кафе», «питання-відповідь». Із законопроектів було винесено 15 найважливіших питань, які порівнювали студенти з усієї країни, шукали переваги й недопрацювання.

«Ми не вибирали для себе жодного із законопроектів, а лише виробляли пропозиції, - розповіла Андріана Завадяк, голова Профкому студентів, учасниця конференції від УжНУ. – вважаємо, що сьогодні немає жодного законопроекту, який ми підтримали би. Щоправда, складати новий вже досить пізно. Тому той, який пройде, доведеться допрацьовувати у 10-денний термін».

Голова профкому студентів зазначає, що в усіх законопроектах досить оптимально висвітлено питання стипендій. Їхні розміри будуть залежати від прожиткового мінімуму. «Потребує врегулювання питання спеціалістів і магістрів. Чимало людей одержали диплом спеціаліста, тож повністю анулювати його не можна. Що буде з особами, які мають такий документ про вищу освіту? Шкода, що держава не створила умов, щоб дипломи мали право. Я пропонували зробити перерахунок кредитів спеціаліста, щоб дати можливість студенту здати різницю і вступити на магістра», - вважає Андріана Завадяк.

Під час дискусійної платформи учасники мали змогу звернутися з питаннями до заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми та Лілії Гриневич, народного депутата України, які, своєю чергою, представляли відповідні законопроекти.

 

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.