Надзвичайні та Повноважні Посли країн Вишеградської четвірки завітали до УжНУ (ФОТО)

В конференц-залі юридичного факультету Ужгородського національному університету відбулася зустріч Надзвичайних та Повноважних Послів країн Вишеградської четвірки з ректором, викладачами та студентами вишу.

До складу делегації Надзвичайних та Повноважних Послів країн Вишеградської групи увійшли: пан Генрик Літвін (Республіка Польща), заступник Посла пан Марек Шафін (Словацька Республіка), пан Іван Почуха (Чеська Республіка) та пан Міхаля Баєра (Угорська Республіка).

Зустріч провели у формі бесіди-дискусії на тему «Інтеграційні процеси в Європі та особлива роль Вишеградської групи». Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук розповів, що закарпатські студенти отримали 350 стипендії на суму 1 654 700 євро від країн Вишеградської четвірки, а також вказав на проблемні моменти у співпраці з сусідніми країнами, а саме на те, що українські студенти та науковці не мають можливості вільно здійснювати поїздки з обміну досвідом. «Тобто потрібно зробити такі виїзди рівноправними, адже науковцям із-за кордону візи не потрібно, щоб відвідати семінар чи конференцію в Ужгороді чи ще десь в Україні, а наші вчені часто пропускають важливі зустрічі саме через те, що не можуть отримати за короткий термін дозвіл на в’їзд в іншу країну» - говорить ректор УжНУ.

«У нас є дві причини, чому ми вирішили влаштувати таку зустріч, - каже пан Генрик Літвін. - По-перше, хотіли б попрацювати над брендом Вишеградської четвірки. А по-друге, підтримка програми європейської інтеграції в політиці України дуже важлива для нас.

Справді, у нашій співпраці є багато проблем, але вони такі, які можна вирішити на рівні наших країн. До прикладу, питання визнання українських дипломів потрібно рішити з Євросоюзом.

Співпраця України та Польщі розвивається позитивно. У нас є програма подвійних дипломів і вона є дуже ефективною. На сьогодні маємо 10 тисяч студентів з вашої країни, більшість з яких навчаються у державних університетах. Для поляків тут навчання безкоштовне, а для приїжджих студентів за плату, звичайно».

На зустріч запрошені були також викладачі та студенти УжНУ та ЗакДУ юридичного факультету та факультету міжнародних відносин. Охочі мали змогу поставити поважним гостям запитання щодо співпраці та проблем, які стоять на заваді вступу України до Європейського Союзу.

Від імені колективу університету ректор Федір Ващук вручив гостям пам’ятний подарунок у вигляді комплекту марок, які виготовили студенти кафедри туризму УжНУ. А Поважні Посли залишили свої побажання у книзі відгуків вишу.

 

 

 


Габріелла Руденко, студентка відділення журналістики

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.