УжНУ стрімко розвиває міжнародну співпрацю

Одним з пріоритетів розвитку Ужгородського національного університету новим керівництвом оголошено міжнародне співробітництво структурних підрозділів університету та загалом колективу УжНУ. Тим більше, що після приєднання Закарпатського державного університету УжНУ стане правонаступником усіх його 32 договорів про міжнародну співпрацю з вишами світу.

У результаті, очікується стрімкий розвиток УжНУ у цій сфері та підвищення показників міжнародного співробітництва університету. Це особливо важливо з огляду на те, що сьогодні значна увага приділяється формуванню єдиного світового освітнього процесу через зближення підходів різних країн до організації освіти і процесів навчання своїх громадян, а також через визнання документів про освіту країнами світу. Саме відкритий освітній простір сприятиме мобільності студентів та професорсько-викладацького складу.

До слова, в УжНУ здобувають освіту 30 іноземних громадян. Іноземні студенти звертаються з проханням надати можливість працювати з фондами наукової бібліотеки УжНУ, проходити мовну практику, виконувати курсові, дипломні та магістерські роботи.

Щодо академічної мобільності студентів УжНУ, то вони успішно реалізовують наявні можливості шляхом участі у міжнародних освітніх програмах, а також завдяки міжнародній діяльності УжНУ.

Насамперед ця можливість надана завдяки укладеним договорам про співробітництво із такими вузами:

1. Пряшівський університет (Словаччина) – включене навчання, практика, стажування словакістів філологічного факультету УжНУ;

2. Кошицький університет ім. П.Й.Шафарика, клініка стоматології та щелепно-лицевої стоматології (Словаччина) – практика стоматологів;

3. Центральноєвропейська вища школа у м. Скаліца (Словаччина) – програма подвійних дипломів для студентів Інституту міжнародних відносин;

4. Братиславський економічний університет – програма подвійних дипломів для студентів факультету економіки;

5. Компанія «Петрамед» (Словаччина) – практика стоматологів;

6. Інститут експериментальної фізики Академії наук Словаччини – обмін студентами-фізиками;

7. Дебреценський університет (Угорщина) – включене навчання, практика студентів – медиків, стоматологів та біологів із біомеделектроніки, переддипломна практика студентів кафедри угорської філології гуманітарно-природничого факультету з угорською мовою викладання УжНУ;

8. Мішкольський університет (Угорщина) – обмін студентами;

9. Університет Лоранда Етвеша (Угорщина) – включене навчання, подвійні дипломи для студентів гуманітарно-природничого факультету з угорською мовою викладання, обмін студентами;

10. Університет Корвінус (Угорщина) – включене навчання студентів Інституту економіки та міжнародних відносин;

11. Компанія Tez Tour (Туреччина) – проходження стажування, виробничої та краєзнавчої практики студентів спеціальності туризм географічного факультету;

12. Компанія ІАТІ (Туреччина) – проходження стажування, виробничої та краєзнавчої практики студентів спеціальності туризм географічного факультету (започатковане співробітництво у 2013 році)

13. WorkandTravelinUSA– програма міжнародного студентського обміну;

14. WorkandTravelinCanada–програма міжнародного студентського обміну;

15. AISEC– міжнародна студентська організація волонтерів;

16. Стипендіальний фонд Дармштадтська партнерська стипендія – мовна практика для студентів німецької філології Інституту іноземної філології.

 

Студенти УжНУ також беруть участь у відкритих конкурсах, які оголошуються міжнародними освітніми організаціями:

- Айрекс (США) – програма студентських обмінів;

- Фулбрайт (США) – програма академічних обмінів;

- Програма Кіркланда (США) програма академічних обмінів;

- Фонд країн Вишеградської четвірки – стажування на навчання;

- Програма SAIA (Словаччина) – стажування та навчання, інші програми;

- ДААД (Німеччина) – програма академічних обмінів.

Із метою покращення мобільності студентів УжНУ долучився до бюджетної програми МОН України «Навчання студентів і аспірантів та стажування наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах за кордоном у 2013 році». Ця програма надає можливість виграти конкурс для навчання у найпрестижніших вищих навчальних закладах Європи та США, а також пройти стажування.

 

Щодо іноземних студентів, то УжНУ відвідують насамперед студенти вузів-партнерів. Наприклад, фізики Пряшівського університету щороку виконують лабораторні роботи на кафедрі ядерної фізики УжНУ. За програмою Темпус студенти спеціальності соціальна робота з США та Угорщини беруть участь у конференціях на базі кафедри соціальної роботи факультету суспільних наук.

 

50 студентів університету Лоранда Етвеша м. Будапешт відвідали гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою викладання УжНУ, а студенти Токійського університету (Японія) – Інститут економіки та міжнародних відносин, 22 студентів Варшавського університету взяли участь у семінарі «Закарпатська Україна та її доступ до європейської інтеграції – факти і міфи».

 

Вагомою перешкодою для розширення обміну студентами та викладачами, науковцями є відсутність поки що в УжНУ належних умов проживання та харчування в гуртожитках, нестача кімнат, відсутність готелю для прийому іноземних делегацій представників вузів-партнерів, навіть пристойного приміщення ректорату.

Джерело:УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.