Митний пост «Ужгород» отримав на розбудову перший транш коштів від ЄС – 2,3 мільйонів Євро

Цього понеділка (22.04.13) у конференц-залі митного поста «Ужгород» відбулася двостороння міжнародна зустріч начальника Чопської митниці Олександра Похилька з новопризначеним керівником Міхаловецької митниці (Словаччина) Вілло Процеком.

 

Під час офіційних перемовин Олександр Іванович поінформував свого словацького колегу про основні напрямки діяльності Чопської митниці Міндоходів України. Тож, на ділянці державного кордону Закарпаття зі Словаччиною (протяжністю майже 100 км) працює 5 пунктів пропуску, 1 з яких – пішохідний «Малі Селменці-Велькі Слеменці», по 2 – залізничні та автомобільні. До речі, пункт пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке» єдиний найпотужніший міжнародний вантажно-пасажирський перехід України зі Словацькою Республікою. З початку 2013 року на кордоні з суміжною стороною оформлено та пропущено 4,2 млн.тонн різних вантажів, понад 29 тисяч каміонів, 110 тисяч вантажних вагонів, 713 тисяч пасажирських вагонів, 149 тисяч легковиків, 2,5 тисячі автобусів та 412 тисяч громадян.

У ході діалогу Олександр Похилько підняв питання щодо ритмічної роботи пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке». Адже попередні домовленості з колегами щодо пропуску не менше 120 вантажівок за зміну в обидва напрямки і надалі залишаються актуальними. Інколи виникають випадки, коли з різних причин словацька сторона тривалий час не може так швидко перевірити та оформити вантажівки, як це роблять українські митники, внаслідок чого утворюються черги до під’їзду митного переходу. Тож керівництво Чопської митниці вбачає за доцільне й надалі обмінюватись інформацією про оперативну обстановку на кордоні, зокрема, коли мова йде про вихід із ладу стаціонарної рентгенівської установки у сусідів, чи, коли на вихідні дні заборонений рух в ЄС для великогабаритних машин, і вони шикуються у чергу на об’їзній дорозі обласного центру Закарпаття.

Також актуальним залишається взаємообмін інформацією щодо переміщення товарів через українсько-словацький кордон з метою виявлення недобросовісних підприємців, які за подвійними документами хочуть уникнути сплати митних платежів та зборів.

За словами начальника м/п «Ужгород» Олександра Андрійчука, у середньому за добу в обидва напрямки (в’їзд/виїзд) тут перевіряють та пропускають майже 3000 осіб, 310 вантажних та 1115 легкових автомобілів, 28 автобусів. Продовж січня-квітня ц.р. складено 116 протоколів про порушення митних правил на загальну суму 372 тисячі гривень.

 

Одним із важливих питань, розглянутих на цій зустрічі, – це розбудова митної інфраструктури пасажирського напрямку м/п «Ужгород». Головний митник Закарпаття повідомив словацьких гостей, що в рамках Програми прикордонного співробітництва «Європейський інструмент сусідства та партнерства», Чопська митниця сьогодні отримала від головного партнера проекту – Фінансового управління Словаччини, перший транш коштів – 2,3 млн.Євро на модернізацію поста, із запланованих 3,6 млн.Євро. Тепер потрібно провести процедуру міжнародних торгів на закупівлю робіт із розбудови пасажирської частини м/п «Ужгород».

Крім цього, обидва керівники митних органів обговорили підготовчі заходи до урочистостей з нагоди Дня Добросусідства України із Словаччиною, яке відбудеться 11 травня п.р. на території м/п «Ужгород», на пасажирському напрямку якого буде тимчасово перекрито рух.

 

Зі свого боку Вілло Процек висловив вдячність керівнику Чопської митниці за тісну співпрацю, а також запевнив українського колегу, що при виникненні форс-мажорних обставин, словаки залучатимуть додаткову пересувну техніку для пришвидшення митного оформлення та контролю вантажних фур на своїй ділянці кордону.

Насамкінець конструктивної розмови обидва начальники обговорили подальшу взаємодію між митними органами та проведення наступних зустрічей з питань проведення реконструкції митної інфраструктури на українській стороні та обміну інформацією з правоохоронної роботи.

 


Чопська митниця

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.