Олександр Липчей: Не треба «вестися» на рекламу

Ми часто чуємо: проблеми із судинами, судини треба зміцнювати. Але що це означає, які існують методи лікування та профілактики, ми дізнавалися у судинного хірурга вищої категорії відділення хірургії судин обласної клінічної лікарні ім. А.Новака Олександра Липчея.

Олександре Степановичу, найперше роз’ясніть, як побудована венозна система у людини?

— Як відомо, життя людини забезпечує серце, яке рухає кров по організму. Артеріями кров, збагачена киснем, розтікається до всіх органів і тканин, а по венах, віддавши кисень, вертається до серця.

Найвразливіша частина венозного русла — це вени ніг. Тому що ноги — найбільший за обсягом м’язовий масив і найбільш віддалений від помпи (серця). М’язам ніг доводиться штовхати кров знизу вгору, опираючись силі тяжіння. Щоб кров не «падала» вниз, всередині цих вен є клапани, що пропускають червону рідину тільки в потрібному напрямку. «Правильному» кровотоку сприяють дві природні «помпи»: мускулатура ніг, яка виконує це завдання тільки при ходінні, і діафрагма.

Як знати, що вена хвора?

— Запідозрити початок захворювання вен на ранніх стадіях можна за такими ознаками: після тривалого стояння або сидіння з’являється відчуття втоми, біль у гомілках. До кінця дня набрякають стопи, що може поширитися і на гомілки. Після сну і відпочинку стан значно покращується. Вже на пізніх стадіях варикозу під шкірою видно розширені покручені вени, з’являються зміни на шкірі ніг у вигляді капілярних «зірочок» і варикозних вен. Шкіра стає сухою та чутливою до травм. Згодом шкіра набуває бурого кольору, можуть виникати трофічні виразки.

Що сприяє виникненню варикозної хвороби?

— Спадковий фактор, надмірна вага, тривале сидіння, гіподинамія, вагітність — все це призводить до того, що відтік крові від вен ніг погіршується, розвивається варикозне розширення вен. Тиск у венах зростає, і вони починають розтягуватися, що додатково посилює недостатність клапанів і призводить до ще більшого застою крові, який провокує  появу симптомів хронічної венозної недостатності, а в деяких випадках і утворення тромбів (тромбофлебіт).

Як із цим боротися?

— Насамперед зверніть увагу на профілактику. Слід уникати тривалого сидіння у позі «нога на ногу» чи стояння. Для людей, котрі мають зайву вагу, потрібно худнути, а тим, у кого вона нормальна, — не гладшати. Уникайте перебування в гарячих ваннах, частого відвідування бань, саун, не слід перегрівати нижню половину тіла. Зашкодить здоров’ю і довге перебування на сонці. Я б радив займатися фізичними вправами. Найкраще для всіх вікових категорій – це плавання. А тим, кому ніколи, хоча б, сидячи перед комп’ютером, робити гімнастику для ніг. Є певні поради і щодо одягу — слід носити тільки  натуральний та нетісний. А теплий душ завершуйте холодним на гомілки в напрямку знизу вверх. Під час сну або відпочинку добре було б тримати ноги у припіднятому положенні. Жінкам під час вагітності це взагалі дуже корисно. Загалом займайтеся лікувальною гімнастикою, це корисно у будь-якому випадку.

Кров має здатність згущуватися. Чому?

— Кров складається із рідкої частини (плазми) і форменних елементів (еритроцитів, лейкоцитів тощо). Коли організм втрачає рідину, то починається згущення крові. Причиною цього може бути навіть банальна спека, коли людина пітніє. Щось подібне відбувається при діареї (пронос). Згущення крові може призвести до виникнення тромбофлебіту (утворення у варикозно-змінених венах тромбів), а це дуже небезпечне ускладнення. Тому в спекотну погоду необхідно пити багато рідини.

Чи потрібні спеціальні дослідження, щоб виявити хворобу?

— За останні десятиліття наука флебологія зробила величезний крок уперед. Вивчена гідродинаміка, патогенез хвороби. Як правило, діагноз ставиться вже при первинному огляді, сучасні методики дуже полегшують хірургам завдання. Ультразвукове дуплекс-сканування дає можливість побачити рух крові будь-якою веною, будь-який клапан, його функцію. Ми діагностуємо тромби у венах, які при зовнішньому огляді ніколи не вдалося б помітити. В обласній лікарні є сучасні ультразвукові апарати та досвідчені УЗД-спеціалісти — судинні хірурги, які допоможуть вирішити будь-які проблеми, пов’язані з визначенням діагнозу. Головне — не займатися самолікуванням. Слід звернутися до лікаря, котрий прийме відповідне рішення: лікувати консервативно чи призначити пацієнту операцію. Треба знати, що однакових випадків не буває, не буває однакових хворих.

А мазі, які нині так рекламують, допомагають?

— Мазі та гелі дають слабкий та короткочасний ефект. Не треба «вестися» на рекламу, де 16-річні балерини мажуть кремами ніжки. Такі красиві ніжки у них не завдяки гелям і мазям, а завдяки тому, що їм 16. А наявність варикозно-розширених вен — це показання  до оперативного втручання.

Як проходить післяопераційний період?

— Після хірургічного втручання людина вже за 4 години може стати на хвору ногу. Ясна річ, що перші 24 години після операції є якісь болі в ранах при рухах, але на другу добу пацієнти потроху забувають про них. У моїй практиці був випадок, коли пацієнтка через два дні після операції вже танцювала на весіллі.

І таке, на мій погляд, для багатьох цікаве запитання: високі підбори спричиняють варикоз?

— Думаю, що ні, але все ж краще носити зручне взуття. Якщо жінкам зручно на високих підборах, то це не є чимось небезпечним. Але у будь-якому випадку до свого здоров’я потрібно ставитися з повагою.


Розмовляла
Надія САРАНА

Газета "Новини Закарпаття"

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.