Форум ромів

На Форум розмаїття зберуться представники ромської громади, журналісти, громадські активісти. На зустрічі вони обговорять на зустрічі актуальні проблеми місцевої ромської громади та бачення їх у світлі виборчої кампанії. 

Ромська група є найбільш соціально вразливою та незахищеною групою населення. Роми мають найнижчий рівень освіти, найвищий рівень захворювання на туберкульоз, високий рівень безробіття, проблеми з житлом. Окрім того багато з них мають проблеми з різними особистими ідентифікаційними документами.

 

Значна кількість ромів під час виборів активно приймають участь у голосуванні, проте через малу освіченість та погане володіння українською мовою, вони погано орієнтуються у виборчих бюлетенях і часто голосують «за рекомендаціями» сусідів або членів родини. В ряді сіл великий вплив мають т. зв. «ромські» церкви, які впливають на волевиявлення громади. Саме цю особливість і використовують ряд політичних партій та кандидатів для збору голосів на свою користь.

 

Організатором Форуму виступатиме Закарпатське обласне молодіжне ромське об’єднання «Романі черхень» («Ромська зірка»). Захід є складовою проекту «Особливі виборці: голоси меншин у парламентській виборчій кампанії 2012 року», який реалізовує Молодіжний інноваційний центр «Медіа-М» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

Учасники Форуму обговорять актуальні питання життя ромської громади і накреслять шляхи інтеграції ромської меншини в українське суспільство.

 

Також у рамках форуму відбудеться проведення концерту силами місцевої ромської громади із залученням ромських музичних колективів під гаслом «Молодь голосує!»; проведення неформального міжкультурного діалогу між місцевими жителями (як ромами так і не ромами) та гостями заходу – журналістами, громадськими активістами, представниками органів місцевого самоврядування та кандидатів у депутати; приготування ромської національної страви – бограчу.

 

 

 

Акредитація на форум:

 

0505380241 – Горват Мирослав (Ужгород), romani-cher@mail.ru

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.