Цьогоріч до берегівських травматологів звернулись тисячі пацієнтів

Літо не тільки час розваг, але й пора частих травмувань. Берегівчани, як свідчить статистика, є частими жертвами різноманітних травм, ушкоджень та навіть укусів, як кліщів, змій, так і собак..

 

Так, у травматологічне відділення Берегівської ЦРЛ цьогоріч лише в післяобідній час звернулося більше півтори тисячі громадян з ушкодженнями різного характеру.Коли людина травмується, вона має можливість цілодобово звертатися як у поліклініку, так і у приймальне відділення центральної райлікарні. «Загалом, якщо враховувати статистку поліклінічну і нашу, то можна нарахувати близько чотирьох тисяч травмованих. Це не значить, що кожна травма важка: це може бути легкий забій, розтяг, укус кліща. З усім цим і звертаються до нас і всі ці випадки ми враховуємо», — розповідає BeregszászNews завідувач травматологічного відділення Берегівської ЦРЛ Петро Мільо.

 

Найбільш «популярними» ушкодженнями, з якими звертаються у відділення є травми м’яких тканин (розтяги, розриви, забої, садна). Однак є велика кількість хворих із ранами. В основному це саме побутові травми, тобто отримані вдома. Берегівчани дома легко травмуються столярськими інструментами (флекс, пила). Лікарі пов’язують зростання таких механічних травм можливістю купити будівельне начиння та використовувати його без відповідних навичок та знань. «Це досить важкі поранення, особливо флексові. При цьому зачіпаються сухожилля, м’язи, іноді навіть нерви. Декілька років тому був випадок, коли чоловік смертельно поранив себе флексом», — каже лікар.

 

Серед переломів переважають, як і в усьому світі, пошкодження верхніх кінцівок, променевої кістки. «Тут доречно сказати про вік хворих. В основному це жінки після 45 років. Саме у цей час у жінок відбуваються зміни у гормональному фоні, знижується рівень естрогенів і досить бурхливими темпами починає розвиватися остеопороз – зменшується щільність кісткової тканини. Кістки стають більш ламкими. Такі негативні зміни відбуваються у хребті, верхніх і нижніх кінцівках, шийці стегна. При цьому за мінімальних ударів може статися серйозний перелом», — розповідає медик. Тут уже на перше місце виходить профілактика остеопорозу, яка, на жаль, у країні загалом не на належному рівні.

 

Методично у відділення травматології берегівчани звертаються з укусами собак. Часто кусають людей саме бездомні пси. Якщо за собакою, який наніс рану людині неможливо слідкувати, то одразу починається щеплення від сказу. Необхідні дієві вакцини у лікарні є Нещодавно СЕС проводила дослідження крові пацієнтів з району, які отримували вакцину від сказу і виявила високий показник вироблення імунних тіл до вірусу.

 

Дуже часто цього року приходять у відділення з укусами кліщів. «До нас переважно звертаються за допомогою з видалення комахи. Далі лікування призначаємо і ми, але в основному – це лікарі-інфекціоністи», — говорить травматолог. Як з’ясувалося, останнім часом на Берегівщині, як і в Європі загалом, почастішали випадки захворювання на недугу Лайма. Хвороба переноситься кліщами, зараженими спірохетами, поширена у Північній Америці та Європі, вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

 

Вже цього року також реєстрували на Берегівщині й 2 укуси змій. Хоча на території Закарпаття небезпечною є гадюка звичайна, однак лікарі радять у цій ситуації не резикувати й потрібно одразу при укусі плазуна звертатися до медиків.

 

Також у місті та районі непоодинокі випадки ураження людей струмом, особливо дітей. Так, як розповідає лікар, нещодавно на Берегівщині малолітній хлопчик заліз на високовольтну опору, де його вразило електрострумом. Він отримав серйозні електроопіки. Вижити хлопчині допомогли вчасне звернення до спеціалістів, до речі, постраждалого знайшли в лісі та той факт, що струм пройшов не через ліву руку, тобто ліву сторону, де розміщене серце, а через праву кінцівку. Наразі дитину відправили на подальше лікування в Мукачево.

 

Загалом, будьте певні, у травматологічному відділенні Берегівської ЦРЛ за потреби висококваліфіковані фахівці, на кшталт завідувача відділення, нададуть необхідну допомогу. Але як тут кажуть: «Дороги у травматологію краще не знати!».


beregszasz.com.ua.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.