Генерал Кривонос: В цей день загинули 10 спецпризначенців та 7 потрапили в полон

Важливу заяву зробив генерал ЗСУ Сергій Кривонос.
" - 29 липня Указом Президента України  №311/2016 від 26.07.2016   встановлено день Сил
Спеціальних операцій Збройних Сил України. Але, цей день для багатьох спецпризначенців не сприймається святом.
Причиною є те, що 29 липня 2014 року 3-й окремий полк спецпризначення поніс великі втрати під населеним пунктом Латишево Донецкої області . В цей день загинули 10 спецпризначенців та 7 потрапили в полон, це самі великі втрати українського спецназу в одному бою за роки війни.
29 липня 3 оп СпП припускає державний Прапор України і особовий склад вшановує пам,ять своїх товаришів, які загинули у тому бою.
 Багатох з загиблих,  я знав особисто не один десяток років. Іх загибель була для мене важкою втратою... Я багато бачив за роки служби, але тоді у 14му,   на моїх очах були вперше сльози за моїм друзями та побратимами....
 Лисенко Сергій Петрович, підполковник, заступник командира 1-го загону.
Андреєнко Кирило Леонідович, капітан, командир групи спеціального призначення 1-го загону.
Шершень Андрій Олексійович, старшина, снайпер, заступник командира розвідгрупи 1-го загону.
Бузуляк Анатолій Віталійович, сержант, заступник командира розвідгрупи 1-го загону.
Шимчик Ярослав Володимирович, старший солдат, радист радіогрупи 1-го загону .
Глобенко Олексій Іванович, старшина, головний сержант роти спеціального призначення.
Панков Лев Миколайович, солдат, водій автомобільного відділення спеціальних машин.
Гришин Сергій Миколайович, старший солдат, водій автомобільного відділення спеціальних машин.
Рикалов Роман Валерійович - старший солдат
 Карпа Тарас Степанович, капітан, командир групи, загинув 30 липня ( помер вже в полоні)
 Вічна пам’ять Героям та друзям.  
Починаючи з 16 року ветерани та військовослужбовці ССО зверталися до керівництва ССО ЗСУ та держави про перенос святкування дня Сил Спеціальних операцій ЗСУ на іншу дату.
Однією з пропозицій було перенесення на 26 липня, день підписання Указу «Про день Сил спеціальних операцій Збройних сил України» , день Архангела Гавриіла аби продовжить новітню військову традицію – Десантно-штурмові війська ЗСУ відмічають своє професійне свято 21 листопада у день Архистратига Михаїла.
    Гавриїл - один із семи святих архангелів (архистратигів), зветься теж «Лівою Рукою Бога», керівник чину херувимів, що оточують Божий Престол , Гавриїл вважається Божим вісником та посланцем, що оголошує про важливі події на землі.
 Не влаштовує 26 липня та день Архангела Гавриїла - оберіть інший.  
Другий рік,  публічно напередодні 29го пишу відкрито пост болю та обурення, бо вкрай важливе питання для спецпризначенців не знаходить рішення у верхах, після неодноразових звернень до ОПУ(АПУ).
На жаль, у 2016му Командувач ССО не відстояв історичну справедливість його військ у процессі вибору дати святкування. Сталася хибна помилка, яка є несприйнятливою для військовослужбовців ССО Збройних Сил Украіни.
В минулому році Секретар РНБО Данілюк О.О. не захотів подати на розляд Президенту України зміни до Указу по переносу дня святкування дня ССО.
В цьому році, о крім особистих прохань, до офісу Президента були надіслані листи від ветеранських організацій про перенос дати і Консультативна рада у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України, мала розглядати перенесення дати.
Я дійсно не розумію, чому вирішення цього питання та внесення змін до Указу, яке дало б можливість відчути військовослужбовцям та ветеранам Сил спеціальних операцій ЗСУ вдячність, володіння реального стану справ та повагу до пам’яті загиблих Героїв з боку керівництва держави, знов не вирішено.
 Я сподівався, що новий заступник  керівника апарату ОПУ Машовець Роман, який відповідає за сектор безпеки та оборони людина з військовим минулим та досвідом волонтерської діяльності з 14го року, який неодноразово приізжав до військових підрозділів в АТО та товаришував з спецпризначенцями, мав би сам ініціювати перенос дати святкування ( це його зона відповідальності), розуміє важливість реалізації та прийняття цього рішення.   На жаль, «мідні труби» проходять з честю одиниці.
 Прийняття рішення знов відкладене.
 Нічого, спецпризначенці мужні та терплячі військові - почекаємо ще...
 Завтра вранці у меморіалі пам‘яті лунатиме дзвін багато разів - приходьте, згадаємо побратимів..
 Вічна пам’ять загиблим!!
 Честь та слава живим!!" - пише пан генерал.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.