Новий штам «Дельта» та чергові провали «Супутника»

Другий рік перебігу пандемії все більше посилює стрес серед громадян держави.Як би сильно не хотілось дистанціюватись від щоденних повідомлень про кількість хворих чи низьке охоплення вакцинацією, невтішні цифри супроводжують життя кожного українця. Кожному, хто обирає місце літньої відпустки з огляду на отриману вакцину чи будує плани на осінь під періодичні натяки МОЗу про черговий карантин. Та чи буде новий спалах - усе залежить від рівня охоплення вакцинацією та кількості заявляє новий головний санлікар Ігор Кузін.
    В Україні  з 23 червня вже 17 офіційно зареєстрованих випадків "Дельти" 7 з  яких  у Закарпатській області. Майже кожен з цих 17 виїжджав закордон, або напередодні хвороби мали візити до Росії чи інших держав. Деякі випадки не пов’язані з перетином державного кордону – тобто це по суті вже вторинні випадки інфікування, що стались під час спілкування або поширились у домашніх осередках. Чотири країни, з якими ми межуємо, уже зареєстрували в себе "Дельту" – це Росія, Польща, Румунія, Словаччина. Інформацію з Угорщини та Білорусі зараз перевіряє Всесвітня організація здоров’я.
    Хоч даний штам і є більш агресивним та знижує ефективність вакцин, проте вакцинація наразі залишається найбільш ефективним способом у боротьбі з пандемією. З початку червня в Україні постійно збільшується кількість щоденних щеплень - є вакцина, розгорнуто десятки вакцинальних центрів, працює по сотні пунктів щеплень у кожній області.  Зараз кожна людина має вакцинуватись, щоб мати захист перед осіннім піком захворюваності. Це дуже важливо. За останні кілька місяців ми справді дуже наростили темпи вакцинації.  Якщо за травень було зроблено 409 тисяч щеплень, то у червні – 1,5 мільйона, за липень, який ще не закінчився – понад 2 мільйона.
    Незважаючи на стрімке збільшення вакцинованих, Україна все ж таки може знову піти знову на жорсткий карантин. Коли це станеться – буде залежати від того, якими темпами люди будуть приходити на вакцинацію. Насправді багато країн показують, що за достатнього рівня охоплення вакцинацією їм вдалось або зовсім скасувати карантинні обмеження, або значно скоротити летальність і навіть захворюваність.
    Тим часом, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко не виключив обов’язкову вакцинацію для робітників різних сфер під час локдауну, зазначивши, що розглядається можливість прив'язки робіт різних сфер до кількості вакцинованих співробітників під час локдауну. Наразі така система діє тільки зі школами.  За його словами, на сьогодні вакцинація в Україні є добровільною і безкоштовною, вакцини достатньо, треба бажання прийти і зробити щеплення . "Вчора ми урядом схвалили зміни в постанові про карантин, якими передбачили одну таку особливість, - навчальні заклади, коли область буде переходити з "зеленої" зони в "жовту", "помаранчеву" або "червону", зможуть працювати ... якщо більше 80% педагогічного складу вакциновано проти COVID-19. Такі ініціативи, я думаю, будуть з'являтися і надалі", - зазначив Ляшко.
    А що ж робиться в наших сусідів, які на початку світової пандемії, голосили на весь світ про винайдення чудо зілля – вакцини «Спутник», яка так і не була визнана цивілізованим світом.  Росія б'є свої рекорди смертності від коронавірусу - вже втретє повторили рекорд по кількості загиблих від коронавірусу за добу, за 28 липня померли 799 осіб. Це максимальне значення від початку епідемії. Від липня показник смертей не опускався нижче 700 за день. Станом на ранок 29 липня в Росії виявили 23 270 випадків коронавірусної інфекції за добу. За цей час побороли недугу – 20 834 людей.
    Найбільше число смертей від COVID-19 за останню добу зафіксовано в Москві – 79 і у Санкт-Петербурзі – 64. У російській столиці виявили 3 356 випадків COVID-19 за той же час. Це майже на тисячу осіб більше, ніж за день до цього.
    Втім Кремль й надалі намагається впихнути комусь свою вакцину.  Наразі прийшла черга до підконтрольних маріонеток з ОРДЛО. При чому на окуповані території завозять не колишній «Супутник», а його похідну «Супутник Лайт», про що напередодні анонсував ватажок сепаратистів Денис Пушилін. Та жителі ОРДО з недовірою та побоюванням сприйняли вакцину «Супутник» з РФ. Про це пишуть в сепаратистському сегменті соцмереж.
    "Виходить, обом республікам дістався навіть не «Супутник V», а самий недосліджений препарат, який в РФ зневажають особливо сильно і називають «вакциною мігрантів». Вважається, що вакцину придумали, щоб Москва не залишилася без обслуговуючого персоналу з Таджикистану та інших країн - трудових мігрантів вакцинують «Супутником лайт». Зрозуміло, що ми не в тому положенні, щоб перебирати вакцинами - напевно, краще «лайт», ніж взагалі нічого ", - пише популярний в місцевому сегменті соцмереж блогер.
    Він нагадав, що ця російська вакцина призначена для застосування особам які  вже перехворіли.
    "Вакцина сира і не пройшла всіх стадій випробування. Партії пішли в регіони - йде вакцинація в Криму. Перші серії «Супутника Лайт» надійшли в цивільний оббіг всього місяць тому, 26 червня. Голова МОЗ РФ Михайло Мурашко підкреслював, що вакцина буде застосовуватися в основному для вакцинації вже перехворілих COVID-19 громадян. Як буде вирішуватися це питання в ЛНР і ДНР - не ясно. Рівень тестування, особливо на антитіла, у нас нульовий. Ясно, що ніхто не буде проводити аналізи перш, ніж колоти людям цей препарат ", - пише блогер.
    Він також повідомляє, що багато питань і у тих, хто отримали першу дозу «Супутник V» в ОРДО.
     "Колотися «Лайт» або чекати те, чим їх вже раз вкололи? Потрібно розуміти, що гарантій ніяких, адже все поставки ведуться на неофіційному рівні - всі домовленості виключно на словах. Ніяких зобов'язань, ніякої відповідальності за можливі побочки", - відзначають в соцмережах .
     Також повідомляється, що не зрозуміло, кого будуть колоти вакциною яка не пройшла випробування.
    "На сайті МОЗ ДНР, наприклад, розміщено досить розлоге повідомлення.«Вакцинація буде продовжена (?) Громадянам, що піддаються найбільшому ризику зараження COVID-19. Також будуть запрошені бажаючі, зареєстровані на сайті міністерства охорони здоров'я і ті, хто записався в реєстратурі». Хто входить до переліку цих громадян, поки не відомо ", - додав блогер.
    Мабуть окуповані території стають для Росії не тільки полігоном випробування зброї а й полігоном дослідів над людьми. Однак за всі злочини перед людством, рано чи пізно прийдеться відповідати.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 2
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.