Журналістське розслідування: Хто насправді хоче купити Іршавський абразивний завод?

Як вже писало наше видання, деяка Маріанна Нешта має намір придбати 60,05% акцій ПАТ "Іршавський абразивний завод". Звичайно ж, що ми зацікавились даною інформацією, і вирішили провести невеличке розслідування, адже сума, що стоїть на кону немаленька. Отже, хто така ця Нешта і що насправді діється навколо заводу.

 

Коротка довідка:

Іршавський абразивний завод - провідне підприємство в сфері виробництва абразивного інструменту на бакелітовій зв'язці. Завод має 50-ти річний досвід виробництва даного інструменту. Споживачами продукції є практично всі галузі промисловості. Завод володіє значними виробничими потужностями. Має власну інструментальну базу, лабораторію і розвинуте складське господарство. Основний предмет експорту - відрізні армовані круги. Номенклатура виробів, що випускає завод складає 256 найменувань. Продукція високого рівня якості, що відповідає європейським стандартам. Абразивний інструмент сертифікований органом сертифікації алмазних порошків і матеріалів "ВНДІ Алмаз" (Росія), а також пройшов випробування у відповідних лабораторіях м. Хемніц Німеччина та м. Брно Чехія.

Керівник:

Тарасенко Сергій Анатолійович - директор

Бухгалтер:

Салата Оксана Йосипівна

 

Згідно даних, які надає "Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України", одна тільки загальна вартість майна підприємства оцінюється у 13 мільйонів 724 тисячі гривень, що приблизно у доларовому еквіваленті становить 1,7 млн. Чистий дохід заводу у 2011 році склав 19 494 000 грн. А в 2012, згідно наших джерел, дохід збільшився на даний період уже на 56,6%.

Дійсно ласий шматок, яким наразі в обсязі вищевказаних 60,05% володіє колишній голова правління Єгор Репецький, в руках якого 17 556 641 штук акцій. По оцінкам експертів, загальна вартість акцій становить не менше 5 мільйонів доларів.

 

Коротка довідка:

Народився в Києві у 1968 році, в сім’ї викладачів. Мати — викладачка англійської мови. Батько — фізик, професор, доктор наук.

У 1994 році закінчив фізфак Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка. Опісля навчався в аспірантурі інституту фізики Національної академії наук України, захистив дисертацію, став кандидатом фізико-математичних наук. Спочатку працював техніком на науково-виробничому об’єднанні «Квант», відтак учителем фізики в школі №14 Києва, звідки перейшов на роботу у Верховну Раду України помічником консультанта народного депутата Анатолія Матвієнка, який і потягнув його у велику політику. Далі став заступником міністра у справах сім’ї та молоді, директором представництва ВАТ «Запорізький абразивний комбінат» в Києві, керував сектором інформаційного та аналітичного забезпечення, радником голови правління Запорізького абразивного комбінату. З 2008 року як головний акціонер Іршавського абразивного заводу на загальних зборах був обраний головою наглядової ради підприємства, а у 2010 році — головою правління. У своєму житті займався і науковою, і громадсько-політичною діяльністю.

Член УНП "Собор", був помічений у списках Батьківщини на виборах у парламент.

 

Нам стало цікаво, навіщо ж пану Євгену продавати такий шматок. Нажаль, ми не змогли з ним зв’язатись, по чуткам він зараз за кордоном. Але з близьких до нього кіл нам стало відомо, що бажання розставатись з акціями у Репецького немає. Але про це далі.

 

А хто ж така, ця пані Маріанна? Дійсно цікаве питання. Якщо просто взяти і ввести в пошукових системах цю пані, то ви абсолютно не знайдете ні одної згадки про неї. А чому? В більшості випадків, про таких покупців, у яких є кругленька сума для покупки недешевого заводу, чути багато. Той же Репецький, в пошуковиках досить популярний.

Але нашій редакції таки вдалося дізнатись, хто ж така Маріанна Нешта (на фото).

Народилась в. Пологи, Запорізької області. У 1999 році закінчила Запорізький державний медичний університет. Одружена. Чоловік - В’ячеслав Нешта, теж за фахом медик. До 2009 була приватним підприємцем. Діяльності згідно даних ДПІ у м. Запоріжжя, фактично не вела. Отже звідки ж тоді у простої медички і невдахи-підприємця з’явились мільйони для покупки акцій Іршавського абразивного заводу.

 

 



Але як ми вже вище писали, то пан Репецький у свій час працював у Запоріжжі на ВАТ «Запорізький абразивний комбінат», де вони з пані Маріанною і познайомились.

Якщо поглянути на акціонерів даного товариства, а це група компаній "Бринкфорд", що належить Давіду Жванії і ще ряду кіпрських фірм, які за джерелами українських ЗМІ, також належать Жванії. Для нього купівля іршавського заводу, більш ніж логічна, адже таким чином можна захопити ринок абразивної продукції і збільшити потужності виробництва. Нешта потрібна була тільки для відводу очей, а також морального тиску на пана Репецького.

 



 Але чи вдасться захопити завод Жванії, і допустить це влада, яка в даній ситуації має і свої інтереси в даному питанні, поки невідомо. Наразі наш кореспондент перебуває в Іршаві, де з перших вуст спробує дізнатись у керівництва заводу про дану угоду. А ми надалі будемо слідкувати за подіями навколо одного з потужних підприємств краю.

 

 

 

Олександр Іршавський,

Анонс Закарпаття, anons.uz.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.