На Ужгородщині занепадає виноградництво

Підприємству вдалося пережити навіть складні 90-ті та забезпечувати роботою жителів села та навколишніх сіл. 2006 рік ознаменувався змінами в законодавстві, які звели все нанівець. Тоді підняли вартість ліцензії до 500-от тисяч грн. Це і стало першопричиною занепаду - в цьому сходяться як нинішній власник підприємства, так і вся громада.
 
 Різняться позиції сільської влади , власне середнянців та представників агрофірми остаточної причини занепаду господарства. Звинувачення з боку сільської влади лунають безпосередньо на адресу керівника підприємства. Віталій Плеша, заступник голови Середнянської селищної ради каже, що з Києва не бачать про те, що виноградники тут все заростає чагарниками на місці колишніх виноградників. Цим би мав зайнятись керівник підприємства. 
 
В свою чергу директор ці звинувачення відкидає. Віталій Боднар, директор агропромислової фірми каже: виною є лише держава, а він нічого не може вдіяти, адже вартість ліцензії не по кишені підприємству. Додає: чомусь державні структури ціленаправлено йдуть на знищення малих виробництв. Вони вже 2 роки не можуть продати виноматеріал, вартість ліцензій – захмарна, то ж і вдіяти нічого не можуть. 
 
А занепад виноградників - в першу чергу через їхній вік. Адже їх виноградники вже давно подали на списання до міністерства, а звідти ніяк не надходить підтвердження. 
 
Хто б не був винен у занепаді агропромислової фірми, та кожен рік зволікання зменшує шанси зберегти спадок. Варто нагадати – протягом століть Закарпаття славилося як край виноробства та виноградників, а про Середнянські вина добре знали по всій Європі. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело:m-studio

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.