Не закарпатці шукатимуть роботу, а робота — їх!

Згідно з законом, доплачуватимуть і працівникам у селі, і фірмам – за кожне нове місце.

 

Двадцятидворічний Петро вже рік як закінчив університет. Проте досі тиняється без роботи. Я вирішив поцікавитися, чому. Зрештою, знаю його як розумного хлопця. А відповідь була проста – роботи обмаль. «Якщо й знаходжу хороше місце, то зазвичай молодого спеціаліста без стажу ніде брати не хочуть, адже роботодавцю доведеться витрачати час на моє навчання, та ще й гроші за це платити. А де ж той досвід узяти, якщо я вчився?» – питає Петро. А їхати працювати в село – не хочеться. Адже житла там нема, та й перспектив кар’єрного зростання – також.  Безвихідна ситуація…

 

Підприємства отримають гроші за нових працівників

 

І така проблема не тільки в Петра. Нині в Україні рівень безробіття серед  людей до 25 років вищий, ніж середній показник. Останній у нашому краї станом на 1 липня 2012 року був на позначці  1,3% чисельності населення працездатного віку. І не може влаштуватися не тільки молодь, а й люди передпенсійного віку,  котрі втратили роботу, а також члени сімей, які виховують дітей-інвалідів.

 

Знайти вихід із цього замкненого кола має тільки держава. І завдяки ініціативі Президента Віктора Януковича він цілком може з’явитися. Минулого тижня гарант підписав Закон про зайнятість населення. Як це вирішить ситуацію?

 

Закон передбачає чимало пільг як роботодавцям, так і робітникам, що може суттєво полегшити життя обом сторонам. Так, відповідно до закону, роботодавці отримують строком на 1 рік стовідсоткову компенсацію єдиного соціального внеску (ЄСВ) за те, що вони влаштовують на нові робочі місця молодь, безробітних у віці понад 50 років, а також інвалідів та батьків, які виховують дітей-інвалідів. Крім того, передбачено, що роботодавець, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних строком не менш ніж на два роки, протягом першого року отримуватиме щомісячну компенсацію у розмірі мінімального страхового внеску. А якщо він платив  кожному працівнику не менше 3 мінімальних заробітних плат – зможе в наступному році сплачувати на 50% менше ЄСВ на кожного працевлаштованого на нове робоче місце. Така пільга дозволить зменшити оподаткування багатьом компаніям. Але вона цінна ще з однієї причини – уряд показує, що готовий іти назустріч компаніям, що розвиваються, в яких високий рівень заробітних плат. Це говорить про те, що держава хоче стимулювати успішні бізнеси, а не лише підтримувати неефективні.

 

Міжгірщина та Рахівщина матимуть  поштовх для розвитку

 

Крім того, новий Закон про зайнятість населення повинен стимулювати й розвиток села. Так, документ передбачає можливість стартових виплат молодим фахівцям, які підписують контракти не менш ніж на 3 роки для роботи в селі. Розмір виплати становить 10 мінімальних заробітних плат – це понад  11 тисяч гривень.

 

У документі також зазначено, що уряд визначає території, де розвиток робочих місць заохочується державою. Це насамперед регіони з високим рівнем безробіття, сільські та гірські райони. Для нашого краю це більш ніж актуально. На певний час вони набудуть статусу територій пріоритетного розвитку. Ті підприємства, організації та установи, які створюють тут робочі місця, матимуть пільги у визначеному законодавством та рішеннями місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів відповідних рад порядку. Для розвитку таких регіонів та для забезпечення зайнятості населення розробляються заходи, які сприятимуть добровільному переселенню громадян України та членів їхніх сімей. Тим, хто вирішить задля роботи змінити місце проживання, держава обіцяє виділити певні матеріальні ресурси та кошти.

 

Недосвідчені випускники зникнуть?

 

Також для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів та ПТУ запровадять стажування з відкриттям трудової книжки. Тепер випускник ітиме на роботу вже з записами в трудовій книжці, що значно додасть йому переваг. Крім того, українці віком від 45 років (страховий стаж більше 15 років), матимуть право на одноразове отримання «ваучера» на професійне навчання.

 

Ще один позитив закону – збільшення допомоги по безробіттю. Нині вона розраховується, виходячи зі стажу: до двох років – 50% середньої зарплати, більше 10 років – 70 відсотків. Підписаним законом пропонується переглянути порядок і розміри виплати, виходячи з середньої зарплати за 12 місяців, коефіцієнтів загального страхового стажу та сплати внесків. Більше того, статус безробітного, а з ним і виплати допомоги по безробіттю, можна буде отримати з першого дня реєстрації в державній службі зайнятості, а не з сьомого, як це відбувається зараз.

 

Є ще й інші досить цікаві положення в новоприйнятому законі. Так, згідно з ним, роботодавці не можуть вказувати в оголошеннях про вакантні посади стать та вік працівника, якого готові взяти на роботу. Вони не можуть пропонувати роботу тільки чоловікам або тільки жінкам та не мають права питати про особисте життя під час прийняття людини на роботу. Окрім того, роботодавцям заборонено вказувати вимоги, які надають переваги представникам певної раси, людям із певним кольором шкіри, або ж за політичними, релігійними та іншими ознаками. Преференцій не може бути й для членів професійних союзів або інших об’єднань громадян, за етнічним та соціальним походженням, майновим станом, місцем проживання, за мовною чи іншими ознаками. Ось такої!

 

Крім того, законопроект передбачає розробку державних цільових програм, які передбачають створення нових робочих місць, але про ефективність цього інструменту можна буде говорити тільки після його застосування державою.

 

Закон допоможе закарпатцям повернутися із заробітків

 

Новий закон для Закарпаття має неабияке значення. Оскільки в області останні кілька років активно впроваджується  легалізація праці, Закон України «Про зайнятість населення» загалом вписується в програму діяльності та політики обласної влади. Законодавчі нововведення та ситуацію з працевлаштуванням у краї прокоментував до виходу в відпустку перший заступник голови ОДА Іван БУШКО.

 

– Проблему зайнятості закарпатців знаю зсередини, – зазначив він. –  За час роботи на посаді першого заступника голови ОДА ми з колегами неодноразово обговорювали це питання. Так склалося, що вже традиційно чоловіки, а часто й  жінки краю виїжджають за кордон у пошуках роботи – оскільки тут можливості прогодувати свою родину в них не було. Ми намагалися підійти до цього питання комплексно. Компетентні структури перевіряли підприємців, чи легально люди у них працюють. Ми ж, у свою чергу, працювали над проектами створення нових робочих місць у краї. Створення сприятливого інвестиційного клімату в області – питання дотичне до зайнятості, особливо для гірських районів. Будуючи нове велике підприємство на території Закарпаття, ми говоримо про навчання та працевлаштування на ньому місцевого населення. І зроблено вже багато. Пригадайте, минулого року до двадцятої річниці Незалежності України в області запрацював новий цегельний завод, на Мукачівщині ввели в експлуатацію новий ковбасний цех. Тепер на Закарпатті  йде мова про будівництво сміттєпереробного заводу. Найближчим часом у Виноградові додаткові робочі місця створить завод «ВЕТ Автомотив Україна». Отже,  в краї не тільки працюють над створенням нових робочих місць, а й над розробкою привабливого інвестиційного клімату. Якщо так піде й далі, обласний бюджет зможе суттєво збільшити розміри фінансових надходжень, а це, у свою чергу, стимулюватиме фінансове становлення закарпатців.

 

Іван Бушко додав: «У нас є ще багато ланок, які потребують розвитку, розбудови та, відповідно, інвестування. Переконаний: усе це, в купі з новим законом, дозволить повернути на Батьківщину сотні закарпатців, які їдуть за кордон на роботу, де їхня трудова діяльність зовсім не захищена. Нам потрібні працівники тут – треба розвивати  наш край».

 

Позитив у цьому законі бачить і директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій ФУЩИЧ. Зокрема він повідомив, що завдяки законодавчим нововведенням в області може бути створений більш гнучкий ринок праці, який дозволить ефективно вирішити проблему безробіття. «Крім того, роботодавець отримує чимало переваг, – зауважив директор. –  Раніше ж, наприклад, дуже важко було влаштуватися багатодітній матері або 50-річній людині. А тепер за них же роботодавець отримає своєрідну «компенсацію». До речі, завдяки цьому суттєво поменшає бюрократії». За словами Юрія Фущича, цей закон стимулюватиме збільшення кількості робочих місць в області. А ще допоможе відслідковувати внутрішню та зовнішню трудову міграцію, якої в регіоні досить багато.

 

А загалом Закон про зайнятість населення зможе не тільки дати пільги роботодавцям та працівникам, а й покращить інвестиційну привабливість регіонів. До речі, на думку міжнародних експертів, цей закон – один із найсучасніших такого роду в Європі. Вони навіть мають намір оприлюднити наш закон, щоб інші країни могли ознайомитися з підходами українського уряду до вирішення проблем безробіття.

Денис Фазекаш,

Газета «Закарпатська правда»

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.