На Закарпатті виявила порушення у продажі кавунів

З точки зору агрономічної науки серпень та вересень – піки споживання баштанних у вигляді кавунів та динь, сезонної продукції рослинництва, але життя диктує свої умови.
На ринок  нашої області  така продукція  починає надходити вже в липні  і в основному  з господарств  Херсонської області. Закінчується  вже вересень, ринки продовжують пропонувати нам  такі смачні продукти,  їх реалізація напевно буде продовжуватися до останнього кавуна та останньої дині.
Неодноразово через засоби масової інформації (телебачення, газети. Internet)  лікарі-гігієністи повідомляли населення стосовно правил реалізації баштанної продукції, а також показників її безпеки, в першу чергу вмісту нітратів та залишкових кількостей пестицидів, які розраховуються у міліграмах на кілограм ваги. Кавуни та дині не просто сонячні ласощі,  це корисні продукти харчування,  як для дітей, так і дорослих. Якщо   в цьому році  ви купували таку рослинну продукцію, то вже багато знаєте про неї, про її користь. Якщо не купували, то в наступному році є можливість переконатися  у цьому.
Лабораторний контроль за якістю рослинної продукції  при її надходженні на ринки є  функцією лабораторій ветеринарної медицини. Санепідстанції здійснюють нагляд  за умовами реалізації будь-яких харчових продуктів з відбором зразків для вибіркового контролю показників їх безпеки. З 1994 р. в державі  діє Закон ″Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення″, яким  закріплені права та обов’язки громадян, відповідальність посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України, дисциплінарна, адміністративна відповідальність за порушення санітарного законодавства.
Протягом сезону, що минає, перевищення максимально допустимого рівню нітратів в баштанній продукції  визначалося в одному зразку, що становить 0,3 % від загального обсягу вимірювань.
Протягом сезону реалізації кавунів та динь  порушення санітарного законодавства реєструвалися у 5-ти випадках,  по яких  застосовувалися міри адміністративного впливу у вигляді штрафів, постанов на вилучення з реалізації  баштанної продукції.
Сезон баштанних закінчується, але торгівля ними триває. При покупці такого товару уважно слідкуйте за зовнішнім виглядом кавунів та динь. Наявність тріщин, інших пошкоджень не покращує  їх якості, а навпаки може свідчити про  мікробне забруднення, а також надходження у плоди солей важких металів, що  відносяться до токсичних елементів.

Джерело:Державна Санітарно-Епідеміологічна Служба в Закарпатській області
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.