Україна може ввести держрегулювання цін на мобільний зв'язок

Експерти вважають виконання погроз малоймовірним - компанії можуть заблокувати в судах рішення комітету, а АМКУ незабаром втратить повноваження з регулювання ринку зв'язку. Ймовірно, метою комітету скоріше є залучення коштів до бюджету.

Експерти очікують, що розслідування закінчиться штрафами для компаній, які можуть досягти 2,1 млрд грн. Антимонопольний комітет має намір добиватися введення держрегулювання цін на мобільний зв'язок. Перший заступник голови відомства Рафаель Кузьмін заявив виданню, що цей захід може бути застосовано до найбільших гравців ринку - Київстару та МТС-Україна, якщо вони не знизять ціни на свої послуги. У четвер увечері в комітеті повідомили про початок розслідування щодо компаній, звинувативши операторів у завищенні тарифів та невиконанні висунутих у червні рекомендацій щодо зниження цін. "У серпні вартість окремих послуг навіть зросла", - повідомили в комітеті. Це вже друге розслідування стосовно компаній - наприкінці січня було відкрито справу щодо обґрунтованості тарифів на послуги роумінгу в країнах СНД.

Оператори вважають, що виконали рекомендації АМКУ. Так, на початку липня Київстар знизив ціни на різні послуги в тарифному плані Класичний, яким, як стверджує компанія, користується близько 1 млн абонентів, на 17-30%. МТС-Україна з 1 серпня також зменшила ціни у низці тарифних планів на 17-20%. "В результаті цього середній рахунок нашого абонента в серпні знизився на 11%", - стверджує Вікторія Рубан, керівник відділу зі зв'язків з громадськістю МТС-Україна. Втім, Рафаель Кузьмін ще влітку заявляв про те, що вважає дії операторів недостатніми, а також про свої наміри обмежити рентабельність їхнього бізнесу.

АМКУ зможе ввести держрегулювання тарифів, визнавши МТС і Київстар монополістами на ринку мобільного зв'язку, пояснює пан Кузьмін.


Джерело:kommersant.ua

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.