Українсько-італійський проект: на Закарпатті відкриють "сухий порт"

У селі Горонда Мукачівської громади побудують «сухий порт». Такий мультимодальний логістичний центр має допомогти українській економіці збільшити експорт та відкриє нові можливості для місцевих фермерів.  Підприємство зведуть на базі вузькоколійки європейського зразка. Сухий порт, який буде проходити залізницею, зв’яже Україну з італійськими містами, а звідти вітчизняна продукція потраплятиме і в інші країни світу. 
Сухий порт – це мультимодальний логістичний центр з інфраструктурою, що дозволяє власнику вантажу користуватися всіма перевагами морського порту, але на суші. У ньому вантажовласник може отримати повний комплекс послуг з обробки вантажу. 
Проєкт «Сухий порт» поблизу села Горонда у Закарпатській області має стати регіональним хабом, який надаватиме інтермодальну логістику та можливість зберігання зерна, рослинної олії та контейнерів. 
Він дасть можливість ефективніше використовувати сільськогосподарський потенціал України. Адже аграрний сектор країни виробляє 50% світового насіння соняшнику, 10% пшениці та до 15% ячменю і ріпаку. 
Термінал буде зосереджений на контейнерній логістиці для максимальної інтеграції в логістичну культуру Європи. Це значно знизить вартість самої логістики. 
Вантажний хаб – нова можливість для розвитку бізнесу в області, бо підприємці зможуть відправляти свою продукцію на експорт в будь-яку точку світу. 
Термінал має доступ до трьох вузькоколійних залізниць – Словаччини, Угорщини та Румунії. 
На території Горондівської громади знаходиться вузькоколійка європейського зразка. Підприємство, яке колись мало назву «Страбичівський елеватор із прийому та перевантаження зерна», увійшло в експлуатацію в грудні 1985 року і могло приймати до 82,5 тисячі тонн зерна. Раніше там працювало до 220 осіб. 
Міністр економіки Італії Адольфо Урсо об’єднав навколо цього проєкту італійські  бізнес-кола, де залучені й залізниця, і власники італійських портів у Венеції, Вероні, Трієсті. Міністр запропонував їм долучитися та стати одними з засновників цього терміналу.
Така співпраця цікава і для італійської сторони, адже вони закуповують в Україні багато пшениці, зокрема твердих сортів, кукурудзи, ріпаку. Інвестуючи у схожі проєкти, італійці зможуть знайти вигідні позиції й для себе. 
На Закарпатті, зокрема у Мукачеві, проживає багато вимушених переселенців, які потребують роботи. Необхідність у стабільній заробітній платі мають і самі закарпатці. 
«У нас додатково з'являться близько 200-300 робочих місць. Це гроші у сім'ю, а також надходження у місцевий бюджет, податок на доходи фізичних осіб, оренда землі та податок на нерухоме майно», – каже голова Горондівської громади Іван Туряниця. 
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.