Закарпатські податківці виявили 29 випадків безліцензійної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами

Працівники відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Закарпатській області протягом січня – жовтня 2023 року встановили 29 випадків безліцензійної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Безліцензійна торгівля фіксувалася в різних населених пунктах області, основні порушники – фізичні особи-підприємці, які торгували алкоголем і цигарками без належного дозвільного документа.
За результатами перевірок до порушників застосовані фінансові санкції на загальну суму 522,6 тисячі гривень.
Податківці Закарпаття наголошують, що боротьба з незаконним обігом підакцизних товарів залишається одним з пріоритетів їх роботи. Адже така діяльність завдає значних збитків державному бюджету та економіці країни в цілому.
Окрім цього фахівці податкової розповіли про ознаки, за якими можна розпізнати незаконний продаж алкоголю та цигарок:
  • відсутність ліцензії на торгівлю чи роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами;
  • незастосування РРО/ПРРО, невидача чеків;
  • продаж алкоголю або цигарок особам, які не досягли 18 років;
  • відсутність документів, які підтверджують походження та якість товару;
  • продаж за цінами, значно нижчими ринкових тощо.
Крім того, податківці нагадують підприємцям та юридичним особам, що торгівля алкоголем і тютюновими виробами без ліцензії тягне за собою штраф у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн.
Таким чином, податкова служба Закарпатської області веде активну боротьбу з "тіньовим" ринком алкоголю та цигарок. Адже лише комплексні та рішучі заходи дозволять мінімізувати порушення у цій сфері та позбутися недобросовісних учасників ринку.
Також у податковому відомстві закликають покупців не стояти осторонь, а повідомляти через Чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо: незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; відмову у розрахунку банківською карткою; неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; здійснення господарської діяльності без державної реєстрації та інші.
Слід зазначити, що згідно з постановою уряду від 29.07.2022 року №894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних за стосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» у суб’єктів господарювання виникає обов’язок застосування РОS-терміналів, а саме:
  • з 1 січня 2023року РОS-термінали мають бути в торговців, які займаються торгівлею у населених пунктах , де проживає понад 25 тис людей;
  • з 1 січня 2024 року термінали повинні мати торгівці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах, де проживає від 5 до 25 тис. людей;
  • з 1 січня 2025 року це правило почне застосовуватись і до торговців, які ведуть діяльність у населених пунктах, де проживає менше 5 тис. людей.
Отримана через Чат-бот інформація про можливі порушення платниками податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, досліджується та перевіряється податківцями, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі перевірки.
 
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.