Закарпатські чиновники продали Русько-Комарівське газове родовище словацькій компанії

Русько-Комарівське родовище — найбільш відоме з потенційних газових родовищ Закарпаття.
На Закарпатті ще в 60—70-х роках минулого століття розвідано кілька родовищ нафти і газу. Запаси — різної величини. Та найбільш відоме з потенційних газових — у селі Руські Комарівці Ужгородського району.
Експлуатувало родовище ТзОВ «Тисагаз». Його розробка розпочалася у квітні 2002 року. Станом на 2020 рік було видобуто 153,5 млн куб. м. Глибина залягання — 3,5 тисячі метрів.
Засновником «Тисагазу» є «Каб Енерджі Інк» — американська компанія з пошуку та видобутку вуглеводнів. Однак у квітні 2016-го виробництво на Русько-Комарівському родовищі було зупинено через те, що в природному газі з наявних свердловин вміст азоту перевищував допустиму норму за Кодексом газорозподільних систем. У 2017 році «Каб Енерджі Інк» інвестувало майже 1,6 млн дол. у відновлення виробництва на родовищі. Інвестори витратили значні кошти та зусилля з метою пошуку і розробки покладів вуглеводнів. Після сейсмічних досліджень було вибрано перспективні точки буріння.
Однак у кінці 2021 року Антимонопольний комітет України дозволив словацькій компанії стати єдиним власником газового родовища у Закарпатській області. “Надано дозвіл компанії Nafta International B.V. (м. Схіпгол, Нідерланди) на придбання акцій компанії CNG Holdings Netherlands B. V. (м. Амстердам, Нідерланди), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління компанії”, – йдеться в повідомленні.
Як пише biz.liga.net, у Nafta наголосили, що тепер вона стане єдиним власником ліцензії.
У компанії нагадали, що вона співпрацює з Cub Energy у розвідці Ужгородської площі з 2016 року.
Зазначимо, Nafta International B. V. – це “дочка” словацької компанії NAFTA, що займається розробкою та експлуатацією підземних сховищ газу.
CNG Holdings Netherlands B. V. належить на 100% в ТОВ "CNG" (Ужгородський район, с. Вовкове) – власнику спеціального дозволу на промислову розробку Ужгородської газової площі.
Компанія Cub Energy (штаб-квартира у м. Х'юстон (штат Техас, США), має офіс у Києві) відносить себе до п'яти найбільших приватних нафтогазових операторів України. Найбільшим акціонером Cub Energy був бізнесмен Михайло Афендіков.
“Отримання 100-відсоткової частки в ліцензії надасть нам можливість більш гнучкого розвитку діяльності та інвестицій в даному регіоні”, – зазначив генеральний директор Nafta Мартін Бартошович.
Ужгородська ліцензія охоплює площу близько 300 кв. км, являє собою продовження вже розвіданої території на сході Словаччини і повторює деякі характеристики відкритих родовищ у Словаччині.
Nafta в липні 2016 року придбала у американської компанії Cub Energy Inc за 1,5 млн євро 50% в Ужгородській газовій площі.
Враховуючи той факт, що в Україні є багато газових родовищ, які або не використовуються, або здані в експлуатацію різним закордонним компаніям, то Україна змушена імпортувати газ з інших країн по завишених цінах. Дуже дивна ситуація виходить, вам не здається?
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.