Харчова сіль: родовище на Закарпатті до кінця року забезпечить 50% потреб України

Влітку 2023 року на Закарпатті видобули першу технічну сіль з абсолютно нового родовища — Тереблянського. Зараз добуте можна використовувати винятково в технічних цілях, адже у цій солі багато глини та інших домішок.
Про це в коментарі ВВС Україна повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.
Родовище розробляє ТОВ «Катіон Інвест». Директор підприємства Сергій Кондратьєв зазначає, що тереблянська сіль у непереробленому вигляді підходить для технічних потреб, оскільки багато домішок, а відсоток натрію тут складає близько 90%, тоді як в «Артемсіль» — 97-98%.
Сергій Кондратьєв, директор ТОВ «Катіон Інвест»
Родовище має великі поклади харчової солі, проте для її видобутку потрібен час. Якщо до покладів якісної харчової солі вдасться дійти за допомогою комбайну, її видобуток розпочнеться у другій половині 2024 року.
У Закарпатській ОВА сподіваються, що наприкінці 2024 року зможуть забезпечити 50% потреб України в харчовій солі типу «екстра». Віктор Микита сподівається, що 2025 року Тереблянське родовище забезпечить 100% потреб України в солі — як технічної, так і харчової.
Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА
Запаси сягають близько 500 млн т технічної солі та близько 100 млн т харчової. І обсяги, наскільки відомо на сьогодні, більші, ніж в «Артемсіль». Сіль на цьому родовищі можна розробляти і постачати не лише на внутрішній ринок.
Але видобуток солі на Закарпатті та її подальший експорт потребують вирішення низки логістичних питань, адже родовище віддалене від залізничних шляхів, а місцеві дороги не витримають великої кількості багатотонних вантажівок.
Нагадаємо, що до війни практично усі потреби України в солі та її експорт покривало одне єдине підприємство – "Артемсіль", один з найбільших виробників солі у Європі. Його запаси у 2017 році оцінювали у 4,5 млрд тонн кам’яної солі. А виробничі потужності були розраховані на випуск 7 млн тонн солі на рік.
з початком російського вторгнення фронт швидко наближався до Соледару, де розташовувалася штаб-квартира "Артемсолі".
Перших обстрілів підприємство зазнало ще у перший місяць війни. Видобуток солі припинився у квітні, а у травні 2022 підприємство зупинилося, хоча ще до червня виплачувало зарплату своїм працівникам.
За даними Державної митної служби, за перше півріччя 2023 року Україна імпортувала понад 211 тис. тонн солі на більш як 46 млн доларів. Частка солі в загальному імпорті зростає, але є некритичною – лише 0,15%.
У 2022 році Україна імпортувала майже 440 тис. тонн солі на 92 млн доларів.
Найбільшим постачальником солі в Україну є Туреччина, яка дає близько третини соляного імпорту. Сіль до України також везуть із Румунії та Єгипту.
А от минулого року серед головних постачальників солі була також і Польща, яка до війни була серед головних покупців українського соляного експорту. А він у 2021 році сягнув понад 700 тис. тонн.
"Ситуація із закарпатською сіллю така: це підприємство почало розробляти родовище у 22-му році, після російського вторгнення. Робота запускалася дуже швидкими темпами і постійно виникали проблеми. Це питання і фахового рівня працівників, і георозвідки. Проблема полягала в тому, що на момент запуску розробки родовища не була належним чином проведена геодезія. Вони спочатку не планували бетонувати шахту, згодом, коли прохід почав засипатися, це необхідно було зробити. Тому наново копали, ставили металоконструкції, укріплювали тощо" - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита в інтерв'ю Укрінформу про проблеми із видобутком солі на Закарпатті.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.