Екс-міністр МВС Арсен Аваков почав вирощувати лісові горіхи на Закарпатті

Колишній міністр внутрішніх справ офіційно став власником компанії "Карпатські золоті горішки". Партнери Авакова – харківський бізнесмен та екс-нардеп Ігор Котвіцький і дружина народного депутата із Закарпаття Марина Лунченко.
За даними аналітичної системи Contr Agent, Арсен Аваков, його дружина Інна Авакова та Ігор Котвіцький офіційно стали власниками ТОВ «Карпатські золоті горішки» у 2023 році. 
Окрім них, акціями компанії володіють Мирослава Опшитош та Марина Лунченко – дружина закарпатського нардепа Валерія Лунченка.
ТОВ «Карпатські золоті горішки» вирощує фундук на території Хустського району. Ліщиновий сад займає близько 900 га і є одним з найбільших в Україні. Перші саджанці, завезені Італії, висадили у 2016 році. Директором компанії тривалий час був теперішній перший заступник голови Закарпатської ОДА, депутат облради від партії «Рідне Закарпаття» Мирослав Білецький.
Фундук, або ліщиновий горіх – один з найпопулярніших горіхів серед українських садівників. У 2023 році в Україні заклали приблизно 2 300 га нових садів, більш ніж половина з них – горіхові та черешневі насадження. Серед горіхових садів 80% – це насадження ліщини. Фундук починає приносити прибуток вже через три роки. Після цього врожаї зростають кратно: від 600 кг/га на шостий рік до 1200 кг/га на сьомий рік, і далі до майже 3 тонн/га.
Нагадаємо вам, що фундук в регіоні вирощує також родина народного депутата Роберта Горвата, який разом з Валерієм Лунченком є засновниками партії «Рідне Закарпаття». У жовтні 2023 року Роберта Горвата запідозрили у привласненні сотень гектарів землі державного підприємства, які за даними ЗМІ хотіли відвести під вирощування лісових горіхів.





рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар