Україна на 137 місці за простотою ведення бізнесу

У новому рейтингу Світового банку щодо простоти ведення бізнесу Україна за рік піднялася на 15 позицій. Втім, опинившись на 137-му місці Україні далеко навіть до сусідів з Польщі.

Світовий банк цього тижня оприлюднив новий щорічний рейтинг країн за простотою ведення підприємницької діяльності "Doing business". Новинкою цього року став блискавичний прогрес західного сусіда України: Польща упродовж року задавала тон у перетвореннях усім іншим країнам Східної Європи та Середньої Азії.

 

У Польщі, яку вважають найбільшою економікою Східної Європи, за рік значно полегшили процедури реєстрації нерухомого майна, сплати податків, виконання контрактів та процедури банкрутства. Саме Польща, за даними рейтингу, з-поміж усіх 185 країн у списку зробила найбільший крок назустріч бізнесу. "У майбутньому Польща хоче стати членом єврозони та посилити конкурентоспроможність. Для цього необхідно покращити діяльність державних інститутів та поліпшити діловий клімат", – цитує агентство Reuters одного з авторів рейтингу, голову департаменту глобальних показників Світового банку Августо Лопез-Клароса.

 

Певний поступ зробила й Україна, піднявшись з 152-ї на 137-у позицію серед 185-ти країн, представлених у рейтингу Світового банку. Два роки тому Україна посідала 145-у сходинку. Найбільше поліпшення укладачі рейтинги зафіксували в Україні у частині відкриття бізнесу та реєстрації прав на нерухоме майно, а от у питанні захисту інвестора навпаки відбувся регрес, йдеться у документі. Водночас не змінилися у жодний бік умови отримання позики. Сусідами України у рейтингу стало королівство-анклав Південно-Африканської Республіки - Лесото (136) та Філіппіни (138).

 

Перше місце у рейтингу знову зберіг за собою Сінгапур, який очолює рейтинг вже сім років поспіль. Далі ідуть Гонконг, Нова Зеландія, США та Данія. У Топ-10 опинилася й одна колишня республіка СРСР – Грузія, яка посіла 9 позицію. Німеччина - 20-та, після неї іде інша колишня радянська республіка – Естонія.

 

Більшість країн СНД та Балтії дають Україні значну фору: 27-ме місце за Литвою, 32-е за Вірменією, 49-е за Казахстаном, на 58-ій позиції – Білорусь. Україну тут випередили також Азербайджан (67), Молдова (83) та Росія (112-е місце). На 11 позицій покращила свої показники загрузла у боргах Греція (78), натомість Китай без змін посідає 91-у сходинку у списку.

 

Тенденції рейтингу останніх десяти років вказують на те, що прірва між країнами зі сприятливим та негативним бізнес-кліматом постійно скорочується: глобалізація веде гроші туди, де вони можуть зростати як на дріжджах. Але деякі країни все ж особливо відстали у процесах полегшення умов ведення бізнесу. Насамперед це держави Близького Сходу та Північної Африки, де хвиля "Арабської весни" помітно відтіснила економічні питання на задній план, натомість надавши більше ваги питанням політичним і соціальним.

 

Серед країн Латинської Америки найбільше відстає Венесуела. Під проводом президента Уго Чавеса в країні пройшла ціла хвиля націоналізації підприємств. "Я не хотів би бути бізнесменом у Венесуелі", – підсумував Лопез-Кларос скочення країни на три позиції до 177 місця.

 

Найгіршим місцем для ведення бізнесу було названо Центральноафриканську республіку (185-е місце). По сусідству на останніх місцях рейтингу опинилися Чад (184), Республіка Конго (183) та Еритрея (182).

 

Серед ключових критеріїв рейтингу: простота заснування бізнесу, отримання будівельних дозволів, доступність електропостачання, реєстрація нерухомого майна, отримання позики, захист інвесторів, сплата податків, транскордонна торгівля, виконання контрактів та процедури банкрутства.


Джерело:zaxid.net

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.