Закарпатець Валентин Фречка відкрив у Парижі завод з виготовлення паперу з опалого листя
- 18.11.2024, 19:41,
- Економіка
- 0
Завод з виготовлення паперу з опалого листя відкрив у Парижі закарпатський винахідник Валентин Фречка.
Про це він
повідомив на своїй сторінці у Facebook. Відкриття відбулося 16 листопада 2024 року.
"Сьогодні ми відкрили нову сторінку в історії: перший у світі целюлозний завод Releaf PAPER & BAGS офіційно розпочав свою роботу в Парижі!
Кілька років наполегливої праці та мільйони євро інвестицій перетворилися на сучасний виробничий комплекс, де ми комерційно виготовлятимемо волокнисті матеріали з листя, створюючи папір та паковання.
Тепер Париж відомий не лише своїми люксовими брендами, а й компанією, яка перетворює його листя на цінний ресурс.
Це тільки початок. Попереду ще більше викликів і досягнень. Дякую кожному, хто вірив у нас, підтримував і допомагав!" - написав винахідник Валентин Фречка.
Валентин Фречка — технологічний розробник та співзасновник компанії "Releaf PAPER & BAGS", народився у селі Сокирниця Хустської громади.
У червні 2018 року Валентин Фречка здобув золото на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. В олімпіаді взяли участь 1300 школярів з різних країн. Одна з тем змагання — “Вирішення екологічних проблем”. Валентин вигадав як робити папір з опалого сухого листя.
У 2020 року на Житомирщині виготовили волокно з опалого листя для чергової партії – півтори тонни промислового паперу. Розробником технології виготовлення паперу з падолисту є Валентин Фречка. За його словами, ця ідея з'явилася у нього в одинадцятому класі, коли він працював над науково-дослідницькою роботою для конкурсу-захисту малої академії наук. Згодом Валентин Фречка отримав патент і його розробкою зацікавилися на Житомирському картонному комбінаті.
У 2022 році Валентин Фречка отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя. А у липні 2024 року він здобув друге місце Європейської премії молодих винахідників.
Підписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг:
- 0