Процес дистиляції знижує рівень радіоактивності до невизначуваного: це у рамках наукової роботи на території Чорнобилю, довели Британські вчені. Вони провели експеримент, зробили спирт із фруктів вирощених на територіях прилеглих Чорнобилю. І виявили, що він повністю безпечний. Вже три роки поспіль співпрацюють із компанією на Ужгородщині, що виготовляє міцні алкогольні напої. У руках підприємця, Віктора Феєра популярний у Великій Британії крафтовий алкогольний напій під назвою Атомік. Його на підриємстві Палиночка, під замовлення вчених Англії, виготовляють вже третій рік постіль. Є тут різні смаки: слива, яблука, груша. Та всі ці фрукти для виготовлення бренді привозять із територій Чорнобильської зони. Проєкт започаткував Британський вчений Джим Сміт. Професор екологічних наук із 90-х років проводить дослідження на територіях Чорнобилю. Вивчав воду, грунти, флору і фауну, вплив радіації у прилеглих зонах. Йому разом з колегами науковцями вдалося довести, що процес дистиляції знижує рівень радіоактивності до невизначуваного. Проєкт діє вже три роки. За цей час на замовлення Британців паленарня виготовила понад 8 тисяч пляшок алкоголю із фруктів, що ростуть на прилеглих територіях Чорнобилю. Другий рік поспіль розливають ще й спирти 2-во річної витримки. Компанія Джима Сміта продає Атомік тільки закордоном.
Вже вдалося виручити прибутку на суму понад 2 мнл гривень. Всі кошти від продажу вчені спрямовують на допомогу Україні. Українські екологи співпрацюють із Британськими вченими вже більше 5 років. Кажуть, роботу англійці провели колосальну. А проєкт є дуже важливим для України. На підприємстві розповідають, Атомік ліцензійний. Абсолютно безпечний для вживання. Власне безпечним є виготовлення напою. Технологія не відрізняється від звичної на паленарні . За продукцією їздять фахівці підприємства. Перед процесом бродіння всі фрукти проходять багатофазову перевірку. А процес очищення спиртів відбувається у 5 етапів. Як процедура дистиляції завершилася спирти потрапляють у спиртосховище на 10 ти денний відпочинок. Згодом у купажному цеху фахівці готують напій - понижують градус, фільтрують. Та перш ніж потрапити у пляшки, готовий напій відпочиває ще не менше 45 днів. Вчені ознайомилися особисто з процесом виготовлення спиртів на підприємстві. І вже готові продовжити проєкт. Мають амбітні плани та нові ідеї, розширення ринку продажу напою країнами Європи. І все це впроваджують аби підтримати Україну, як у гуманітарній так і науковій сферах.
Підписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook