В Україні більш як половина хліба виробляється нелегально

За офіційними даними, річна випічка хліба в Україні складає 1,7 млн тонн - трохи більш як 100 грамів на людину в добу. Проте експерти вважають, що реальне споживання хліба в Україні більш ніж у два рази вище/

Фахівці вважають, що неефективне держрегулювання змушує хлібопекарів йти в "тінь", пише видання.

 

За словами оглядача аграрного ринку Володимира Чопенка, за останні два роки при мінімальному скороченні виробництва хліба (1-2%), кількість підприємств хлібопекарської галузі скоротилася більш ніж на половину (з 2010 підприємств до 800).

 

"1,7 млн тонн - це трохи більш як 100 грамів на добу. В продовольчому кошику норма хліба розрахована на рівні 277 грамів... Відштовхуючись від згаданих 277 грамів (в залежності від віку та професійних категорій) і населення України, виходимо на річне виробництво хліба в обсязі 5,1 млн тонн, або 110 кілограмів на душу", - зазначив автор.

 

Водночас, пише оглядач, істина перебуває посередині. Аналітики компанії ПроАгро сходяться на 4,2 млн тонн. Віднявши той обсяг, який випікає населення - майже 400 тис. тонн, залишається 3,8 млн тонн. Мінус дані Держстату - 1,7 млн і маємо 2,1 млн тонн, які не враховують державні обліковці. Таким чином, їх реалізують в "тіні".

 

За різними оцінками експертів, в Україні кількість "тіньових" підприємств, що випікають понад тисячі тонн хліба на рік, складає приблизно 3,5 тис. проти 800 легальних.

 

Зазначимо, 16 листопада компанія Київхліб на своєму офіційному сайті заявила про зниження цін на два сорти хліба, які подорожчали кількома днями раніше.


Джерело:zn.ua

 



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.