Прокуратура Мукачева ініціює перегляд судових рішень

 

Прокуратура України становить єдину систему, на яку, серед іншого, Конституцією України покладено обов’язок представництва інтересів громадянина або держави в суді, що полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій,спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом.

 

 

Основними завданнями представницької функції прокуратури являється реальний захист та поновлення прав і законних інтересів громадян, які неспроможні через фізичний чи матеріальний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої права або реалізувати процесуальні повноваження, а також захист інтересів держави, що порушуються або можуть бути порушені внаслідок протиправних діянь фізичних і юридичних осіб, фактичне усунення порушень закону.

Прокуратурою міста Мукачево проводиться значна робота з пред’явлення позовів, ініціювання перегляду судових рішень, а також забезпечення участі у розгляді справ в інтересах громадян та держави в суді як за власними позовами, так і за позовами інших осіб.

Так, на кінець минулого року за матеріалами перевірки Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області, проведеної на вимогу прокуратури міста, прокуратурою подано до Мукачівського міськрайонного суду дві позовні заяви про визнання недійсними рішень Мукачівської міської ради, актів на право власності на землю та скасування їхньої державної реєстрації, в частині виділення радою двох земельних ділянок площею 0,1га кожна, двом громадянам, в центральній частині міста Мукачево. Земельні ділянки розташовані в прибережній захисній смузі річки Латориця та зоні зелених насаджень спільного користування. Нормативна грошова оцінка кожної земельної ділянки становить 288930,00 грн.

18.04.2013 року Мукачівським міськрайонним судом одну позовну заяву прокурора міста в інтересах держави до Мукачівської міської ради та гр. Р., задоволено у повному обсязі. Розгляд іншого позову – триває.

23.05.2013 за результатами проведеної прокуратурою міста перевірки законності рішень Мукачівської міської ради прийнятих 38-ю та 39-ю сесією 6-го скликання Мукачівської міської ради щодо виділення земельних ділянок громадянам, прокурором міста до Мукачівського міськрайонного суду подані дві позовні заяви в інтересах держави до Мукачівської міської ради, та громадян міста, яким в січні та лютому поточного року незаконно передано із порушенням вимог земельного законодавства у приватну власність землі громадської та житлової забудови. Нормативна грошова вартість земельних ділянок, незаконно виділених радою громадянам 740 тис. гривень.

Протягом травня 2013 року в інтересах держави в особі Мукачівської центральної районної лікарні заявлено до Мукачівського міськрайонного суду 8 позовних заяв про відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю потерпілим від злочинів громадянам, протиправними діями засуджених, на загальну суму 22000 грн. на даний час вказані позовні заяви перебувають на розгляді у Суді.

Крім того, прокурором в інтересах держави в особі відділу культури виконавчого комітету Мукачівської міської ради до Господарського суду Закарпатської області заявлено позовну заяву про стягнення заборгованості по орендній платі з ПП Барановської В.З. на загальну суму 2401 грн.

Також, протягом поточного року прокуратурою міста Мукачево на захист прав дітей до Мукачівського міськрайонного суду було заявлено дві позовні заяви про позбавлення батьківських прав 4 батьків по відношенню до 8 дітей, а також дві позовні заяви про відібрання у 2 батьків 5 дітей без позбавлення їх батьківських прав. На сьогоднішній день один позов Судом розглянуто та задоволено, решта – перебувають на розгляді.

Основною підставою для представництва прокуратурою міста інтересів дітей стало злісне ухилення батьків від виконання обов’язків по догляду за своїми дітьми, передбачених ст.ст. 150, 180 СК України, зокрема, останні вихованням дітей не займалися, не турбувалися про їх здоров’я, фізичний, психічних та розумовий розвиток, примушували дітей до жебракування. Батьки неодноразово попереджалися про недопустимість протиправної поведінки по відношенню до своїх дітей, притягалися до адміністративної та кримінальної відповідальності за злісне невиконання своїх батьківських обов’язків, однак, на шлях виправлення не ставали, а їхнє безвідповідальне ставлення стало загрозою для життя та здоров’я дітей.

Також, за сприяння прокуратури міста виплати «горе-батькам» по народженню та догляду за дітьми призупинено, повідомив прокурор міста Мукачево старший радник юстиції Руслан Біловар.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.