З Батарської системи поцупили шлюз вагою понад півтонни (ФОТО)

Останнім часом з огляду на складну економічну ситуацію, зростання рівня безробіття серед населення почастішали випадки пошкодження гідротехнічних споруд(шлюзів-регуляторів, Затворів тощо) на водогосподарських об’єктах, з метою вилучення металу для його здачі на металобрухт. Найбільше потерпають від цього споруди, розташовані на внутрішньогосподарській мережі, що були передані на баланс відповідних органів місцевого самоврядування.

 

Не оминуло таке лихо й Виноградівське міжрайонне управління водного господарства. На початку травня невідомими особами було пошкоджено та викрадено шлюз-регулятор, розташований на каналі міжгосподарської мережі МК-1 на ПК 0+86, який впадає в канал Новий Батар Батарської осушувально-зволожувальної системи. Важко навіть уявити, до яких наслідків це могло привести. Адже при паводкові відсутність шлюзу могла спричинити до затоплення не лише сільськогосподарських угідь, але й населених пунктів, зокрема, значної частини села Чорнотисово. Саме тому, помітивши крадіжку шлюза, ми негайно звернулися із заявою до Виноградівського РВ УМВС.

 

Про цю надзвичайну подію негайно було повідомлено Басейнове управління водних ресурсів р.Тиса, Виноградівський відділ УМВС України у Закарпатській області та спільно зі слідчою групою здійснено виїзд на місце події. Тут було встановлено, що викрадено два металеві щити шлюза- регулятора розміром 2х2м. Шлюз було збудовано у 1975 році. Балансова вартість станом на 01.05.2013 року становить 47822 грн., з них вартість безпосередньо металевих щитів шлюза –регулятора становить 3780 грн., вартість відновлення роботоздатного стану шлюза -959 грн. За результатом звернення до органів міліції було складено протокол огляду, заяву прийнято до розгляду.

 

Чітка злагоджена робота працівників Виноградівського МУВГ спільно з представниками Виноградівського відділу УМВС у Закарпатській області, зокрема, начальника- підполковника міліції Яноша Дорчинця, старшого оперуповноваженого –майора міліції Віктора Довжана дала свій результат. В ході оперативного проведення відпрацювання та слідчих дій було знайдено металеві частини шлюза –регулятора на території Чорнотисівської сільської ради та встановлено осіб, що здійснили правопорушення. Це місцеві цигани, які вкрали шлюз вагою понад півтонни і сховали його в полі. До речі, житла саме цих злодійкуватих мешканців села могли в першу чергу постраждати, якби в цей час був паводок.

 

Насамкінець хочеться відзначити- добре все те, що добре закінчується. Щити шлюза- регулятора знайдено і найближчим часом його буде відновлено. Однак людям, що спокушаються на таку легку наживу варто замислитись –чи коштує тисяча гривень, яку вони б отримали від реалізації металу на брухт, можливих багатотисячних збитків, що могли виникнути у випадку проходження інтенсивних опадів на території, що захищалась вищенаведеним шлюзом-регулятором від підтоплення, адже у такому випадку через затоплення сільгоспугідь та садиб збитки могли становити десятки і сотні тисяч гривень…


В.о.начальника Виноградівського МУВГ Дмитро Керечан

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.