На Тячівщині СБУ затримала проросійського ієромонаха Хустської єпархії УПЦ мп Венедикта Хромого

Про це інформує Управління СБ України в Закарпатській області.
За даними слідства, до злочину причетний настоятель одного із храмів Хустської єпархії УПЦ (МП), розташованого в Тячівському районі на Закарпатті.
Будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення вийшло з-під юрисдикції московського патріархату, священнослужитель намагався жодним чином не допустити переходу громади до ПЦУ.
Оперативники спецслужби встановили, що на власній сторінці у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку. Це підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза.

Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя, правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності. Знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру.
Серед виявленого правоохоронцями – книжки, в яких принижуються релігійні почуття громадян інших конфесій та формуються ворожі настрої до них. 
У окремих брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що «Київ, без великої росії, і окремо від росії, немислимий в жодному випадку». 

У ході слідчих дій СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до «пробудження матушки-Руси» та молилися за «спасение россии», а також роздруківки молитов, в яких згадували патріарха рпц кирила гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців.
Наразі правоохоронці вивчають всі вилучені матеріали для вжиття подальших процесуальних дій.

Крім того, у ході оперативно-слідчих дій встановлено, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Настоятелю храму повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму) Кримінального кодексу України.
Заходи з викриття та документування злочину здійснювали співробітники СБ України в Закарпатській області спільно зі слідчими ГУ НП у Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.
Нагадаємо вам, що ми вже неодноразово писали про цього любителя "руського міра" та хто за ним стоїть.
Також нагадаємо, Венедикт (Хромей) був агітатором за так звану «Русинську народну республіку». А на його сторінці в соцмережах – повний набір любителя «русского міра»: «вєлікая пабєда 75 лєт», фейковий прапор «підкарпатських русинів», пости із патріархом російської церкви Кірілом Гундяєвим.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.