Донеччанин та кримчанин познущались над закарпатцем та пограбували

Побили і привласнили кошти. А ще й познущалися над чоловіком! 29-річний уродженець Криму та 27-річний уродженець міста Горлівка Донецької області напали на 53-річного жителя Сваляви. Між собою усі троє були давно знайомими, тож господар будинку, до якого завітали молодики, не підозрював, що може статися дещо несподіване.
Традиційно за застіллям почалася сварка, а потім… свалявчанин уже й не радий був таким візитерам. Що ж відбувалося у будинку чоловіка? Як пояснили свої дії нападники? Який вирок молодики отримали за скоєне? Детальніше – у матеріалі «Карпатського об’єктива».
Змусили переказати кошті на свій рахунок
Здавалося б, звичний вечір не віщував нічого недоброго. До закарпатця прийшли гості і він вирішив їх пригостити. На жаль, чоловіка не насторожило навіть те, що один із них раніше вже мав судимість… Тож він накрив щедрий стіл і сів із ними балакати. Але під час розмови обмовився, що на банківському рахунку має непогану суму коштів…
Подія трапилася ще 5 березня 2021 року, утім вирок у справі суд виніс лише нещодавно.
Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, було приблизно 19 годин 30 хвилин. Федір (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) разом із Данилом та Кирилом «спільно розпивали спиртні напої». Та несподівано між ґаздою та гостями почалася суперечка, під час якої візитери «зв`язали йому руки електричним кабелем від подовжувача, який знайшли у приміщенні квартири та засунули в рот шкарпетку, потім, один із них взяв зі столу руків`я ножа без клинка та приставив його до шиї своєї жертви».
Молодики вирішили привласнити собі гроші Федора, тож «усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння», Данило «розв`язав господарю руки та шляхом захвату ззаду, схопив його за шию», а там часом його напарник дав закарпатцеві до рук «його мобільний телефон». Кримчанин «почав диктувати реквізити свого банківського карткового рахунку для перерахунку йому грошових коштів». Нещасному Федору нічого не залишалося, як погодитися на умови грабіжників. Тож він переказав вимагачу 20 000 гривень. Але цієї суми йому виявилося замало, тож Данило і далі шантажував чоловіка. І він не витримав, здійснив переказ на його рахунок ще 10 000 гривень.
Після цього гості знову «зв`язали його руки та ноги мотузкою, яку знайшли в приміщенні квартири та забрали з собою мобільний телефон». Тільки після покинули помешкання, «зачинивши при цьому на ключ вхідні двері із зовнішнього боку та пішли в напрямку залізничного вокзалу в місті Свалява».
Матеріальна шкода, яку візитери заподіяли чоловікові склала 33432,67 гривень.
При цьому він отримав, згідно з висновком судово-медичної експертизи, тілесні ушкодження у вигляді «двох дрібних рубців вказівних пальців правої, лівої кистей відповідно та слідів від саден в нижній третій частині лівого передпліччя, правої, лівої гомілок»
Але на цьому грабіжники не зупинилися…
Вони ще й вирішили, скориставшись вкраденим телефоном «докинути» собі грошенят. Отже, як наголошується у реєстрі, «заздалегідь домовившись про спільне вчинення крадіжки, після розбійного нападу, продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на заволодіння грошовими коштами, о 20 годині 58 хвилин, перебуваючи у невстановленому органом досудового розслідування місці, зателефонували на номер служби підтримки клієнтів банку, за допомогою голосового меню IVR, сформували підроблений документ на переказ грошових коштів із карткового рахунку» і таким чином переказали собі ще 8000 гривень. Поцупленими ж грошима «розпорядилися на власний розсуд».
Зі Сваляви одразу поїхали до Львова
А що розповіли про інцидент у суді обидві сторони?
Зокрема, Федір запевнив, що знайомий зі своїми грабіжниками ще з 2018 року, тож йому й на думку не могло спасти, що вони з ним так вчинять…
«Між нами були теплі, дужні стосунки. Познайомилися ми у бібліотеці в Києві, коли разом проживали у одному з притулків, – запевнив чоловік. – У той день я перебував вдома. Ми разом зі знайомими проводили ремонтні роботи – замінювали вхідні двері. Кирило та Дарило мені допомагали. Завершивши справи, вирішив їх пригости. Разом ми вживали алкогольні напої та дивилися фільм. Потім між нами почалася суперечка. Я був емоційно збудженим, тож образив Кирила. Це спровокувало його на агресивні дії. Під час конфлікту він почав мені погрожувати, схопив за шию. Намагаючись залякати, також взяв руків`я від ножа, яке сильно притиснув мені до шиї, при цьому я відчував щось тверде, але не гостре. Мені було страшно, тому виконував усі його вказівки. Він змусив Данила мене зв’язати спочатку подовжувачем, а потім мотузкою для сушіння білизни. Намагаючись пом`якшити агресію гостя, я запропонував йому гроші. Тож спочатку переказав йому 20 тисяч гривень, а потім ще 10. Увесь цей час просив Кирила не зв`язувати та не залишати мене у такому вигляді самого вдома. Незважаючи на вмовляння, після того, як я переказав кошти, вони обидва пішли, забравши при цьому два телефони, один з яких раніше їм подарував, зачинивши при цьому вхідні двері на ключ».
Також Федір додав, що намагаючись визволитись від мотузки, якою були зв`язані його руки і ноги, розбив бокал, який знаходився на столі.
«Уламками скла розрізав мотузку, пошкодивши зап`ястя рук. Події відбувалися ніби в гостросюжетному фільмі. Я кликав на допомогу, а працівники поліції намагалися визволити мене із зачиненої квартири. Після звільнення відразу пішов до найближчого банкомату, щоб унеможливити подальше переказування коштів із рахунку. Але хлопцям було відомо, що його рахунку є ще гроші, т ому вони зняли ще 8000 гривень, якими розрахувалися за послуги таксі», – зізнався чоловік.
Крім того, одразу після «визволення з неволі» закарпатець звернувся за допомогою до медиків.
«Я пішов до приймального відділення лікарні. Проте лікарі мене не оглянули. На той час у мене були тілесні ушкодження у вигляді порізів на руках, які отримав при звільненні від мотузки та синця в області шиї, який спричинено Кирило. Перебуваючи у стресовому стані, я виїхав у Київ, щоб отримати належну медичну допомогу в лікарні, де перебував на обліку. Повернувшись у Сваляву, надав покази слідчому та мене оглянув медичний експерт. Хоч гроші своїм кривдникам я переказав добровільно, але в подальшому мав намір собі їх повернути», – наголосив він.
Свою провину Кирило визнав частково і зізнався, що раніше не раз гостював у Федора.
«Наприкінці лютого ми здзвонилися. Федя запросив мене допомогти йому з ремонтом та встановленням дверей. Приїхав до нього за декілька днів до події, спочатку допоміг вибрати двері, виконав деякі ремонті роботи по влаштуванню підлоги. 5 березня приїхав Данило. У першій половині дня ми допомагали встановлювати у квартирі вхідні двері, потім у супермаркеті купили пиво, трохи випили. Згодом між нами виникла суперечка. Федір почав провокувати мене. Я був емоційно збудженим, тож схопив кухонний ніж, лезо якого випало та залишилося на столі. Після цього взяв господаря за шию, але виключно для того, щоб заспокоїти. У цей час приставив до нього руків`я ножа. Він знав, що ніж без леза, але все одно перелякався і почав пропонувати гроші, у тому числі й за виконані роботи. Заспокоївшись, я передав йому телефон та сказав номер карткового рахунку, щоб він переказав мені кошти, – запевнив Кирило. – Спочатку Федя перекинув 20 тисяч гривень, потім докинув ще 10 тисяч. Суперечка між нами продовжувалася. Я з`ясовував, чи не повідомить про все закарпатець правоохоронні органи. Але Федір навіть запропонував його зв`язати. Така ідея мені сподобалася. Отже я попросив Данила, який увесь цей час спостерігав за ними, дати мотузку. Зв`язавши Федю, запхав йому шкарпетку до рота. Після цього ми забрали два його телефони, зачинили вхідні двері, забравши з собою ключі і пішли на вокзал. Там замовили таксі, щоб поїхати до Львова, проте таксист довіз нас тільки до Стрия, повідомивши, що не може їхати далі, оскільки має інші справи. До Львова ми таки добралися, а там сіли на поїзд і поїхали до Києва. Після цього я відправився у Херсон до знайомого, де перебував до моменту затримання».
Крім того, за словами Кирила, Федір переказав кошти не просто так, а в тому числі й за виконану роботу.
«Незважаючи на те, що сума була трохи більшою, мав намір у подальшому повернути йому зайві гроші, – додав він. – Федя є дуже емоційною людиною і зробив передчасно повідомлення у правоохоронні органи, не розібравшись у ситуації. Дорогою до Львова Данило справді перекинув із його картки ще 8 тисяч гривень, аби ми могли розрахуватися за таксі, але до вчинення кримінальних правопорушень він не причетний»
Кирило свою провину не визнав і зазначив, що також товаришував із Федором давно, а до себе його закарпатець у гості запросив сам.
«Ми допомагали йому з ремонтом, – наголосив він. – Сварку з Кирилом спровокував сам Федір. Жодних намірів скоювати якийсь злочин у мене не було. Гроші Федя переказував без будь-якого тиску. Телефони та ключі від квартири забрав я, також я зняв із його картки 8 тисяч гривень, які ми з Кирилом поділили між собою порівну.
Цікаво, що сам потерпілий закарпатець запевняв, що стороною обвинувачення неправильно кваліфіковані дії Кирила, оскільки він не вчиняв щодо нього розбійного нападу, а Данило взагалі, на його думку, не скоював жодних протиправних дій.
Утім суд не помилував жодного з молодиків, визнавши обох винними у викраденні майна, пограбуванні та підробку документів і засудив до 4 років позбавлення волі.
Марина АЛДОН

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.