На Закарпатті соцпрацівники відбирали майно в самотніх осіб літнього віку

Як повідомив Омбудсман України Дмитро Лубінець, це вдалося встановити завдяки моніторинговому візиту Офісу Омбудсмана до стацвідділення терцентру соцобслуговування м. Берегово. Там до нас звернувся 72-річний громадянин, якого, попри його волю, утримували у приміщенні, не випускали на вулицю, а також незаконно заволоділи майном чоловіка, земельною ділянкою й будинком. У цьому брала участь низка осіб, зокрема, ймовірно, нотаріус і керівник одного з комунальних підприємств міської ради. Нині встановлюється причетність їх та інших осіб до діяльності злочинної групи.
Наразі щодо цього випадку Уповноважений звернувся та направив листи до Міністра внутрішніх справ України, Міністра юстиції України, Офісу Генерального прокурора України та Державного бюро розслідувань. Необхідне детальне розслідування цієї ситуації, притягнення винних до відповідальності та зупинення діяльності злочинної групи! 
Також Представник Уповноваженого у Закарпатській області Андрій Крючков звернувся до Закарпатської обласної прокуратури щодо виявлення ознак кримінального правопорушення. Прокуратура вже розпочала досудове розслідування. Окрім цього, з метою недопущення відчуження майна потерпілого за рішенням суду наклали арешт на майно. За сприяння Офісу Омбудсмана 72-річний громадянин безкоштовно забезпечений адвокатом.
Варто зауважити, що за інформацією правоохоронних органів, ймовірно за останні роки всі члени організованої злочинної групи набули велику кількість іншого нерухомого майна, квартир, будинків, земельних ділянок. А також Офіс Омбудсмана отримав інформацію, що протягом 2022-2023 років і січень цього року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних!


«Як Омбудсман України стежитиму за ситуацією надалі. Водночас жахає те, що ймовірно такі історії та злочинні угруповання можуть бути по всій території України! Недобросовісні користуються беззахисністю одиноких осіб, а часом – горем людей, аби незаконним способом отримати їхнє майно!», – наголосив Дмитро Лубінець.
Наголошуємо, якщо вам відомо про будь-який випадок порушень прав людини, зокрема й щодо людей літнього віку, звертайтеся до Офісу Омбудсмана: 
за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua; 
за номерами телефонів: 0 800 501 720, 044 299 74 08.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар