За січень на Свалявщині зареєстровано 15 ДТП

Однією з головних проблем у сфері підвищення безпеки дорожнього руху є боротьба з нетверезими водіями. Статистика свідчить, що винуватцями найстрашніших ДТП стають саме водії напідпитку.

Так, минулоріч на території Свалявського та Воловецького районів внаслідок у 24-х ДТП 4 особи загинуло та 69 травмовано. Працівниками ВДАІ Свалявського РВ УМВС за цей період було зафіксовано 1094 порушень правил дорожнього руху, з них 83 – за керування транспортними засобами в стані сп'яніння.

Уже за січень на Свалявщині зареєстровано 15 ДТП, виявлено 143 порушень правил дорожнього руху, з них 11 - за ст.130 КУпАП (пияцтво за кермом).

Головний аргумент тих, хто сідає за кермо під градусом: «Та я не такий вже і п’яний, усе під контролем»... Напевно, так думав і 28-річний непрацюючий мешканець м.Сваляви, що вже був знайомий правоохоронцям через свою тягу до наркотичних засобів та за порушення ПДР у нетверезому стані. Цей молодик у листопаді минулого року здійснив угон автомобіля і був затриманий свалявськими правоохоронцями. Свалявський районний суд позбавив його права на керування строком на 10 років з оплачуваним вилученням транспортного засобу.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, за керування автомобілем у нетверезому стані передбачено штраф від 2550 до 3400 грн, позбавлення права керування строком на 1-2 роки, громадські роботи на 40-50 годин чи адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб.

Повторне порушення тягне за собою покарання у вигляді позбавлення права керування строком на 2-3 роки, з можливим оплачуваним вилученням транспортного засобу, 50-60 годин громадських робіт або 10-15 діб арешту.

Для тих, хто втретє протягом року допускає таке порушення, передбачено позбавлення права керування строком на 10 років з оплачуваним вилученням транспортного засобу.

Стаття 286 КК України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» передбачає:

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, карається штрафом до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

--Краще не сідати за кермо напідпитку, скільки б ви не випили. Не ризикуйте власним та чужим життям, адже водії, які вживали алкоголь, навряд чи в стані об’єктивно оцінити ситуацію на дорозі. А жертвою аварії внаслідок таких дій може стати кожен з нас», - закликає начальник ВДАІ Свалявського РВ УМВС (з обслуговування Свалявського та Воловецького районів) старший лейтенант міліції Сергій Стежковий.

Вікторія КІЯК,

помічник начальника Свалявського РВ УМВС по зв′язках із громадськістю та ЗМІ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.