Журналісти « Світогляду» на підставі аналізу професійних експертів щодо вбивства Олексія Різака настоюють на відкритті кримінального провадження щодо полковника Лизанця та Романа Шніцера

I. Достеменно відомо, що на місці події 16.11.12, де знайшли мертвим Різака О.І., були присутні з невідомих причин колишній заступник начальника УСБУ в Закарпатській області В.Лизанець та начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Р.Шніцер.

Згідно інформації УМВС в Закарпатській області від 25.12.12 неправомірні дії начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Р.Шніцера та полковника СБУ у відставці В.Лизанця перевірялися шляхом проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні № хххххххх за ч.1 ст.115 КК України.

«05.01.2013

 Різаку І.М.

                                                                                                                                            м.Ужгород

Шановний Іване Михайловичу!

Ваше звернення викладене у телеграмі та адресоване Генеральному прокурору України Пшонці В.П. з приводу порушень вимог кримінального та кримінально-процесуального законодавства при проведенні досудового розслідування у кримінальному впровадженні за фактом смерті Вашого сина Різака Олексія Івановича та неправомірних дій працівників міліції, начальника управління охорони здоров’я ОДА Шніцера та полковника СБУ у відставці Лізанця  за дорученням розглянуто УМВСУ в Закарпатській області.

Повторно інформую Вас, що 10.12.2012 слідчим управлінням УМВСУ  в Закарпатській області перекваліфіковано правопорушення у кримінальному провадженні №ххххххххх за фактом смерті Різака О.І. з ч.1 ст.120 ККУкраїни на ч.1 ст.115 КК України .

Доводи, викладені Вами взяті до уваги та перевіряються шляхом проведення слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні.

 

З повагою,

т.в.о. першого заступника начальника

УМВС України в Закарпатській області           С.В. Россоха »                                                

 

II. Із коментаря процесуального прокурора у даному кримінальному провадженні Іллі Ільчука газеті «Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013 стало відомо, що В.Лизанця було допитано .

«Єдиний із правоохоронних органів, що згодився прокоментувати справу про смерть О.Різака, — це Прокуратура Закарпатської області. Утім, процесуальний прокурор у кримінальному провадженні Ілля Ільчук відмовився назвати чимало важливих деталей, пославшись на таємницю слідства……..

— Яка роль В.Лизанця в цій історії?

— Ми допитували В.Лизанця, але жодних даних про причетність його до смерті О.Різака не встановили…»

            Однак, за даними цієї ж публікації в газеті «Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013 стало відомо, що  «Від коментарів відмовився і колишній заступник начальника обласного управління СБУ Володимир Лизанець. У телефонній розмові з журналістом DT.UA він повідомив, що, можливо, в майбутньому розповість, як усе було, а зараз воліє утриматися від будь-яких коментарів».

            У зв’язку з цим допитати В.Лизанця з приводу вищевказаного його повідомлення журналісту газети «Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013.

            З вищевказаних даних випливає, що В.Лизанець дав слідству неправдиві показання та приховує від слідства інформацію про злочин            (  Стаття 384. Завідомо неправдиве показання ;  Стаття 396. Приховування злочину  КК України) .           

Тому є всі передбачені КПК України підстави для початку кримінального провадження щодо В.Лізанця та проведення відносно нього відповідних слідчих (розшукових) дій.

III.  Допитати в якості свідка начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Р.Шніцера, встановивши при цьому:

    --за яких обставин він опинився  на місці події 16.11.12, де знайшли мертвим Різака О.І. ;хто,коли,в який час йому повідомив про цю подію;

          --час прибуття на місце події ,«…Коли підійшов, тіло хлопця все ще лежало перед будинком»( із відповіді Р.Шніцера  журналісту газети«Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013),

         --уточнити чи оглядав він тіло Різака О.І  на місці події ;

         --хто з судмедекспертів оглядав тіло Різака О.І на місці події і чи був Р.Шніцер присутній при огляді тіла Різака О.І. судмедекспертом ;

         -- час, дії конкретних осіб ,коли забирали тіло Різака О.І. з місця події .

       2. Встановити повний склад бригади, яка забирала тіло Різака О.І. з місця події  та допитати в якості свідків, встановити № машини.

        3. У випадку наявності протиріч в показах допитаних осіб провести їх одночасні допити.

       4.   «— Ви аналізували роботу "швидкої", що виїжджала до 16-поверхівки? В її роботі були якісь невідповідності, порушення?

— Ніяких порушень, усе за посадовими інструкціями й нормативними документами.»

( із відповіді Р.Шніцера  журналісту газети«Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013).

            З достовірних джерел відомо ,що виклик на "103" було зафіксовано о 19.21. ,але коли бригада швидкої медичної допомоги прибула на місце події  то її не допустили до тіла співробітники міліції.

         У зв’язку з цим допитати Р.Шніцера  з приводу вищевказаної його відповіді журналісту газети «Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013.

.          5. Провести процесуальний огляд «Журналу реєстрації прийому викликів та їх виконання відділенням екстреної та планово-консультативної допомоги - 117/o»

 а також встановити та допитати особу, яка здійснила в ній записи 16.11.12. о 19.21, о 19.26.

 Вищевказане  є підставою для продовження проведення слідчих (розшукових) дій щодо начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Р.Шніцера у кримінальному провадженні № хххххххх за ч.1 ст.115 КК України.

.

Світогляд

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.