На Закарпатті росте кількість крадіжок автомагнітол

57-річний житель Мукачева звернувся до місцевого відділу міліції із заявою про те, що з його автомобіля, який був припаркований біля будинку, невідомі зловмисники викрали автомагнітолу.

Кількість таких повідомлень громадян про крадіжки особистих речей з автівок останнім часом зросла. Як вберегтися від подібних злочинів, радить громадянам начальник Мукачівського міського відділу міліції Василь Швенда.

Зазвичай зловмисники скоюють крадіжки з автомобілів вночі. Переконавшись, що за машиною ніхто не спостерігає, крадій проникає до салону. Існує декілька варіантів проникнення. Це може бути підбір ключа або злом замка, розбивання скла в дверцятах автомобіля чи просто вільний доступ (коли власник транспортного засобу, залишаючи авто, забуває закрити його дверцята). Викравши особисті речі-- автомагнітолу чи барсетку, злодій втікає з місця події.

Затримати зловмисника за “гарячими слідами» складно. Адже час скоєння злочину нерідко складає кілька хвилин і методи викрадення бувають різними. Крадіїв не цікавить, скільки стоїть автомобіль, головне, щоб у салоні лежала сумка чи барсетка, або була автомагнітола.

Аби протистояти автомобільним злодіям, міліція виставляє в місті додаткові патрулі, проводить оперативно-профілактичні заходи для виявлення автомобільних злодіїв. На жаль, кількість працівників міліції не дозволяє поставити у кожен двір кожного дня по правоохоронцю. І без допомоги громадян, яка полягає в організації безпеки свого майна, неможливо ефективно протидіяти такому виду злочину, наголошує Василь Швенда.

Хоча здобутки в даному напрямку є. Нещодавно оперативники затримали мукачівця, який жив за рахунок продажу крадених речей. До речі, своєю жертвою зловмисник обирав виключно автомобілі вітчизняного виробництва, власники яких економлять на сигналізації. На цей раз мукачівець обрав автомобіль, розбив вікно, вирвав автомагнітолу, яку мав намір продати. Та злодія, який зухвало, серед білого дня вирішив обікрасти припарковане авто, помітили перехожі. Тоді чоловік кинувся тікати, а крадений магнітофон викинув в кущі. Але втекти йому не вдалося.

Також було затримано ще одного зловмисника, який за одну ніч встиг пограбувати чотири автівки. Хлопець працював за однією схемою: викруткою розбивав скло на дверцятах, а далі, протиснувши руку через розбитий отвір, відчиняв двері і витягував з машини все, що згодом міг збути. Зловмиснику вдалось витягнути три автомагнітоли, навігатор, запасне колесо та інше. Та скласти все крадене до власного автомобіля йому не вдалося: наряд патрульної служби Мукачівського міьквідділу міліції прибув на місце події і затримав злодія на гарячому.

--Щоб уникнути подібних ситуацій, ми радимо встановлювати протиугонні пристрої, ставити транспортний засіб в гараж чи на охоронювану стоянку, замикати машину, навіть якщо залишаєте її ненадовго. І в жодному разі не залишайте в салоні авто будь-які цінні речі та значні суми грошей, особливо на видному місці. Більшість спонтанних крадіжок скоюється саме через те, що автовласники самі провокують зловмисника. Потенційний злодій завжди помітить на сидінні безпечно залишений мобільний телефон, ноутбук або шкіряну барсетку, - зазначив начальник мукачівської міліції Василь Швенда.

Євгенія Красилинець,

Мукачівський МВ УМВС

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.