Угорці Виноградівщини відсвяткували куруц-фест(ФОТО)

У суботу, 21 липня,  представники угорських нацменшин за традицією зібралися на окраїні Вилока біля підніжжя пам’ятника Турул, щоб віддати шану героям визвольної боротьби 1703-1711 років під проводом князя Ференца Ракоці ІІ.


 

Не дивлячись на рясний дощ та холодний вітер, на захід прийшли сотні угорців з Виноградівщини, різних населених пунктів області та сусідньої Угорщини. Голова районної організації КМКС Йосип Борто вітав гостей заходу, зокрема держсекретаря з питань культури Міністерства адміністрації та юстиції Л. Шімон Ласла, референта держсекретаріату з питань національної політики Клару Нодь, генконсула Ужгородського генерального консульства Угорщини Йожефа Бочкої, представника Берегівського консульства Міклоша Дюріна, в. о. керівника апарату РДА Єлизавету Арвай, голову товариства закарпатських русинів Владислава Лецовича, голову обласної організації КМКС Міклоша Ковача та інших.

З промовою виступив Л. Шімон Ласло. Представник угорського уряду зазначив що, не дивлячись на героїзм угорської нації, переможних миттєвостей не багато в її історії, тому й важливо вшанувати такі визначні події, як визвольна боротьба під проводом князя Ракоці ІІ. Лише так може угорська нація карпатського басейну, зокрема, нацменшина краю, зберегти свою національну ідентичність. Уряд Угорщини робить все для того, щоб угорці, які опинилися за кордонами материнської держави,  жили повноцінним житям на території своєї країни, мали змогу вчитися рідною мовою, розвивали культуру, піднімали добробут.

Від імені районної влади Єлизавета Арвай, вітаючи учасників заходу, нагадала, що вже більше двох десятиліть представники угорської та русинської спільноти краю щороку в цей час збираються біля пам’ятника Турул, щоб віддати шану учасникам визвольної боротьби 1703-1711 років, вождя Ференца Ракоці ІІ. Саси, русини, хорвати, угорці разом боролися за свободу поневоленого народу. Не дивлячись на те, що семирічна визвольна боротьба завершилася поразкою, започатковані у той час ідеї конституційності, державотворення та парламентаризму мали неабияке значення. Завдяки збереженню віри, мови, традицій та вшанування історичного минулого на Закарпатті представники різних нацменшин проживають, працюють мирно, у злагоді, як і наші славні предки.

Представник русинства Владислав Лецович згадав  історію міцної дружби русинського та угорського народів, яка переборола неабиякі перешкоди у минулому, тому й не варто боятися на своїй землі погроз націоналістичних угрупувань.

Голова КМКС Міклош Ковач висловив жаль з того приводу, що ЦВК не надало дозволу для організації  угорського виборчого округу на вибори депутатів Верховної Ради. Та угорцям не варто падати у відчай. «Ми повинні діяти так, аби нам не було соромно перед нащадками», —  наголосив Міклош Ковач.

 

Після покладання квітів до підніжжя пам’ятника Турул, учасники мітингу  відправилися у Пийтерфолво, де у організації Pro Cultura Subcarpathica було проведено куруц-фест. Тут виступили відомі танцювальні та хорові колективи Закарпаття, проводилися заняття з гончарства, різьби по дереву, бісероплетіння, стрільби з лука та вчили молодь ремеслу куруців.

Автор:Маргарита СТАНКО

Джерело:vynohradiv.info



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.