В Карпатах відбувся фестиваль „Циганський горб” (ФОТО)

8 вересня у селі Ліски Коломийського району відбувся п’ятий літературно-мистецький фестиваль імені Квітки Цісик „Циганський горб”. Це свято зібрало чимало прихильників творчості легендарної співачки. На фестиваль прибули не тільки прикарпатські митці, але й письменники з Київської, Львівської, Чернівецької, Тернопільської областей. Приїхали до Лісок і двоюрідні сестри Квітки Цісик – Дарія Висоцька з Польщі та Люба Павлик із Америки.

 

 

 

 

 

Засновником та організатором літературно-мистецького свята є письменник Ярослав Ясінський. Саме завдяки йому фестиваль „Циганський горб” збирає щороку на Коломийській землі усіх небайдужих до української пісні та українського поетичного слова.

 

 

 

 

 

З ініціативи Ярослава Ясінського під час свята було відкрито пам’ятну дошку сільському просвітителю Онисиму Кучію.

 

 

 

Відома українська телеведуча Христина Стебельська, яка приїхала із Києва на фестиваль, сказала: „Квітка Цісик нашу пісню у своїх листах називала „бажанням української душі вплести обов’язково радісні нотки в оте розхристане вишиття, а оте вишиття – то є доля українського народу”. Сьогодні перебуваючи в цій камерній, надзвичайно шляхетній атмосфері відчуваєш, українську громаду, український дух. 

Колись, коли дитина закінчувала школу, Онисим Кучій давав їй доручення – посадити тут дерево. І сьогодні ми знаходимося поруч із садом, який колись заклала гілка родинного дерева Квітки Цісик”.

 

 

 

Уже декілька років фестиваль імені Квітки Цісик „Циганський горб” проходить за підтримки Івано-Франківського осередку Спілки письменників України. Його голова Євген Баран розповідає: „Це свято є тим золотим дном, де можна затвердити національне осердя. Фестиваль потрібно підтримувати, щоб звідси лунало українське слово, щоб тут лунала українська пісня і щоб люди, які живуть у цьому селі, повірили в себе. Щоб вони позбулися вантажу розчарування та втоми. Повірили, що Україна починається від їхнього серця, від їхньої хати, від їхнього подвір’я і несли цю віру, передавали її дітям, онукам, правнукам”.

Джерело:pravda.if.ua

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.