Закарпатець Андрій Любка шукає "музу" в австрійських Альпах

Цілий прекрасний жовтень проживу на письменницькій резиденції в австрійському Ґраці , де, сподіваюся, почну писати нову книжку. Вона вже склалася мені в голові, залишилося найважче - вигадати перше речення і почати писати - повідомив Андрій.


Біографія:
Андрій Любка ( 3 грудня 1987, Рига, Латвія) — український поет, перекладач і есеїст.
Народився в Ризі, де на той час навчалася його мама. Довгий час мешкав у місті Виноградів Закарпатської області. Закінчив Мукачівське військове училище. У 2009 році закінчив українську філологію Ужгородського національного університету.
Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007), «ТЕРОРИЗМ» (2008) та книжки прози «КІЛЕР. Збірка історій» (2012, ЛА «Піраміда», Львів). Вірші та перклади друкували у журналах «Київська Русь», «ШО», «Всесвіт», «Потяг-76», «Post-Поступ», альманахах «Джинсове покоління», «Карпатська саламандра», «Корзо», «Кур'єр Кривбасу» та ін.
У 2012 році в австрійському видавництві «BAES» видано збірку віршів автора, перекладених німецькою мовою — «Notaufname».
Учасник багатьох українських та міжнародних культурних заходів в Берліні, Москві, Варшаві, Києві, Празі, Стамбулі, Кракові, Інсбруку, Ляйпціґу, Львові, Одесі, Харкові, Дармштадті та ін.
Гостьовий редактор спеціального числа польського журналу «Tygiel Kultury», присвяченого сучасній українській культурі (Лодзь, 2010).
Колумніст видань ART Ukraine, Радіо Свобода, Контракти.
Стипендіат програми «Homines Urbani» Stowarzyszenie Willa Decjusza в Кракові, Польща (2009)
Стипендіат програми для письменників Ventspilshouse, Латвія (Вентспілс, 2010)
Стипендіат програми міністра культури Польщі «Gaude Polonia», Варшава, Польща (2010 та 2012)
Один із кураторів Міжнародного літературного фестивалю «Київські лаври — 2009».
Лауреат літературної премії «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011).
Один із організаторів акцій в Ужгороді на підтримку Віктора Ющенка під час Помаранчевої революції. На президентських виборах у Білорусі в 2006 році юнак був спостерігачем на виборах та одним із групи радників кандидата в Президенти Аляксандра Мілінкевіча, брав участь у акціях протесту. Просидів 15 діб у білоруській в'язниці та був висланий з країни.
У 2006–2008 роках очолював Студентський Парламент Ужгородського Національного Університету.
У лютому 2012 року читачі порталу Мукачево.нет під час відкритого голосування обрали Андрія Любку «Найзавиднішим женихом Закарпаття». 

Джерело:anons.uz.ua

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.