Сьогодні день народження славетного закарпатського художника Йосипа Бакшая

Народився :02.10.1891
Місце народження: с.Кобилецька Поляна Рахівського району Закарпатської області
Біографія. Лідер творчого життя Закарпаття. Вчився в Академії Мистецтв в Будапешті в 1910-1914 в студії І. Ревеса. У 1915-1918 рр. – військовополонений в Росії. Тільки у 1918 році він повернувся на батьківщину. З 1919 –1945рр. викладач малювання та креслення в Ужгородській гімназії, де його дуже любили і шанували учні. У 1927 р. Й.Бокшай разом з А.Ерделі організовує в Ужгороді публічну школу малювання. На цей час припадають його творчі поїздки за кордон, де знайомиться з шедеврами живопису, а також до Києва та Москви. 
З 1946 року – викладач Ужгородського художнього училища а в 1951-1954рр.- викладач Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва.Від 1918 працював в Ужгороді як художник і педагог. У другій половині 1920-х – початку 1930-х підготував разом з А. Ерделі перше покоління закарпатських художників з числа студентів семінарії та гімназії в Ужгороді. В 1931 році організував “Товариство діячів образотворчого мистецтва Підкарпатської Русі”. В 1946 році здійснив 1-ий набір до новоствореного навчального закладу “Академії Мистецтв” в Ужгороді – Ужгородського Державного Художньо-промислового училища. 
Йосип Бокшай (1891-1975), член-кореспондент Академії мистецтв СРСР, народний художник УРСР, народний художник СРСР, у літопис мистецтва нашого краю увійшов як Майстер, автор численних жанрових композицій, чудових камерних графік, глибоко одухотворених портретів, творів сакрального мистецтва та розписів церков на Закарпатті, в Словаччині та Угорщині. Крізь усе життя проніс вогонь віри в силу та мудрість власного народу. Як справжній майстер, навчав своїх численних учнів краси правди – реалізму. Власне бачення джерел співвідносив із традицією церкви та віри. Це продемонстровано у полотні ”Святі землі Руської”. Найцінніше на тій землі художник звіряє жінці – священний рукотворний храм. Символіка авторського бачення сягає зображення витвору дерев’яного зодчества як образу землі Руської. Пурпур та блакить, золоте та червоне – промовисте поєднання Духа і плоті. Часто сюжетні композиції Бокшая виконані у стилі декоративного панно, масштабні та епічно-декларативні. Численні пейзажні твори автора розкривають тонку і гармонійну натуру митця. Образ “бокшаївської” осені в образотворчому мистецтві Закарпаття став хрестоматійним. 
Йосип Бокшай помер в Ужгороді в 1975 році.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.