Іштван Гечко виноградівський митець про Париж, малювання, сім'ю

Він завжди щасливий повернутися з далекої Франції, яку вважає своєю другою батьківщиною, до  рідного Виноградова. Тут його друзі, родичі, шкільні товариші, рідна школа, де промайнули дитячі та юнацькі роки. Іштван мешкає у Франції вже 14 років. За цей час заслужив повагу серед французьких колег.

Завдяки сумлінній праці придбав неподалік Парижа чудовий особняк з майстернею, хороший автомобіль. Але, за його словами, найцінніший скарб – це любляча дружина Марі-Лор та десятирічний синочок Раєн, котрий любить математику і, напевно, саме ця наука стане його майбутньою професією. Крім того, знає мови, захоплюється музикою і малюванням. Дружина багато часу присвячує вихованню сина, що позитивно відображається на його поведінці, вихованості та начитаності.

Іштван працює в  крамниці, де продаються всі необхідні приладдя для малювання. Щодня багато дізнається новин, адже спілкується з цікавими людьми, художниками, які працюють у різних напрямках образотворчого мистецтва, але себе не відносить до жодної з течій. Свої картини виконує у реалістичному, сюрреалістичному, гіперреалістичному стилях, але близькі йому мозаїка і символізм. Разом з митцями-ровесниками часто організовує виставки у різних галереях, кафе. Одна з них успішно пройшла у Москві на Манежній площі. Глядачі були здивовані, як француз добре спілкується російською. Мистецьке об’єднання доручило Іштвану опікуватися клубом пенсіонерів, які люблять живопис, мають задуми, але не знають як втілити їх в життя. Він охоче їм допомагає, вчить, пояснює.

Малює після роботи вечорами з жовтня до травня. Літо ж присвячує відпочинку з родиною. Кожного року вони з сім’єю відвідують великі музеї світу. Із захопленням демонстрував мені їх каталоги, зокрема, Іспанії: «Міро музеум» та музею С. Далі, де жив видатний художник з дружиною Галею російського походження (після смерті її тіло забальзамував і помістив у скляну труну в одній з кімнат). З Виноградова дорога  Іштвана Гечка знову пролягла до Іспанії.


Ельвіра ГУДАК, м. Виноградів

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.