«Не зів’яне слава росії»: в Угорщині показали постановку «Війни і миру»

Це вам ще раз про те, що ані культура, ані спорт, ані релігія не можуть бути поза політикою. Як би хто не мудрував про їхній нейтральний статус, москва обов’язково знайде спосіб як себе через ці сфери  утвердити. І подія в угорській опері чітке цьому підтвердження.
В Угорському державному оперному театрі (Будапешт) показали постановку опери "Війна і мир", засновану на романі Льва Толстого про наполеонівське вторгнення в росію. У ній прозвучали наступні слова: "Ми захистили нашу батьківщину кров’ю! Слава армії! Не зів'яне слава Росії!" Про це повідомило The Guardian.
Постановку презентували минулого тижня. Угорська державна опера зазначала, що розклад і постановка опери були заплановані задовго до того, як путін прийняв рішення про вторгнення в Україну. Утім, на тлі наближення першої річниці російської війни в Україні виступи викликають резонанс.
Що зачепило найбільше – так це те, що у виставі є фрагменти, які адекватну людину вразять в контексті російсько-української війни. Втім, за даними видання, під час виступу не було помітно занепокоєння від лібрето про те, як російська армія тисне “іноземну сарану” і залишає ворогів “без шкіри і без обличчя”.
Наприкінці чотиригодинного оперного марафону вистава зібрала овації .
Висновок - широкомасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого стало ще раз свідченням, яке значення має популяризація української культури в світі. Бо російські окупанти прагнуть не лише вбити українців фізично, але й знищити нашу культуру — музеї, театри, галереї. Саме проти української ідентичності воює росія зараз. Для росіян не існує ніякої України, а тільки «братні народи».
Виходячи з цього, культурна дипломатія, тобто комунікація зі світом через популяризацію української мови, історії та культури є питанням національної безпеки!!!

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.