Єзуїтський медальйон виявили під час розкопок в Ужгородському замку

Єзуїтський медальйон виявлений цього року під час археологічних досліджень руїн церкви на території Ужгородського замку.
З одного боку зображений в профіль св. Франциск Ксаверій, з іншого – профіль св. Ігнатія Лойоли, їх вважають католицькими святими та засновниками Товариства Ісуса (Ордену єзуїтів).
Про це розповів Володимир Мойжес – кандидат історичних наук, директор археологічного музею УжНУ.
Відомо, що у середині ХVІІ століття володар міста Янош Другет вирішив запросити до Ужгорода зі Словаччини (м.Гуменне) єзуїтів. У 1773 році єзуїти покинули Ужгород, оскільки Папа Климент Х розпустив орден.
"Як можна датувати знахідку? Наприклад, за письмовими джерелами. Виходячи з дати канонізації Ігнатія Лойоли та Франциска Ксаверія (1622) і року руйнації церкви (1728) ми визначаємо хронологічні межі", - каже науковець-археолог.
Володимир Мойжес каже, що на території замку досліджують руїни середньовічної римо-католицької церкви св. Юрія. Її площа досить значна, і на її дослідження розраховано приблизно 5 років.
Найвагоміша знахідка – шабля першої половини 17 століття, виявлена в одній із крипт. На жаль, усі крипти були пограбовані ще у 18 столітті, і тепер археологи знаходять тільки ті предмети, які не зацікавили грабіжників (деталі одягу не з цінних металів, намистини тощо) або які збереглися випадково під товстим шаром землі.
Церква святого Юрія — храм, що існував на території Ужгородського замку в XIII-XVIII століттях. Перші згадки належать до 1248 року. У 1646 році в церкві святого Юрія було підписано Ужгородську церковну унію. У 1728 році храм знищила пожежа.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.