Ужгород відзначає 1130 років з дня свого заснування: цікаві факти про місто з тисячолітньою історією

Цими вихідними Ужгород відзначає 1130 років з дня свого заснування. Сьогодні розповідаємо ТОП-5 найцікавіших фактів про найменший обласний центр України з тисячолітньою історією:1️.  Ужгород, як і Рим, Стамбул, Прага та Барселона був збудований на 7 пагорбах. Обласний центр Закарпаття входить до п’ятірки найдревніших міст України.
2️.  На гербі Ужгорода – виноград. Існує легенда про те, що якось Зевс розсердився на бога вина і веселощів Діоніса і заслав його аж під Карпати. Той, відправляючись на заслання, прихопив з собою виноградну лозу, посадив її тут, навчив людей доглядати її і виробляти вино.
3️. Колись весь центр Ужгорода був свого роду острівцем. А все тому, що притока Малий Уж протікала в районі вулиць Фединця і Підградської, і впадала в Уж біля сучасної площі Малий Галагов. У 1936 році Малий Уж було засипано.
4️.  Унікальними пам'ятками архітектури Ужгорода є Горянська ротонда (XI ст). Ужгородський замок (XII ст), Хрестовоздвиженський собор (1644), оформлений у стилі пізнього бароко і Шелестівська церква Св. Михайла (побудована в 1777 р. без єдиного цвяха).
5️.  Одна з визначних пам’яток Ужгорода – липова алея, протяжністю 2,2 км – найдовша в Україні. Закладена на початку XX століття, кажуть, вона стала весільним подарунком, який подарував своїй обраниці Іштван Лаудон.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.