В Ужгородському Хрестовоздвиженському Катедральному соборі завершили масштабні реставраційні роботи, які тривали чотири роки (ФОТО)

В Ужгородському Хрестовоздвиженському Кафедральному соборі завершилися масштабні реставраційні роботи, які тривали впродовж 4-х років командою KARP Restorer. 
До консерваційних та відновлювальних процесів було залучено близько 25 осіб Львівської національної та Закарпатської академій мистецтв в рамках транскордонного проєкту на суму 451 тис. €.
За словами експертів, це перша масштабна реставрація і комплексні дослідження із часів заснування собору. Фахівці працювали над відновленням стінопису та іконостаса. Виконані роботи мають велике значення для збереження, вивчення та презентації культурної спадщини Закарпаття, адже у спадок нам дісталися твори майстрів Франциска та Йогана Фехів, які розписували храм упродовж 1776-1781 рр, професійний іконостас Михайла Спалинського 1779-178, неймовірні фрески Йосипа Бокшая першої половини ХХ ст. 
Реставраторам вдалося відкрити розписи бічних престолів першої половини 18 ст. На іконостасі відкрите та відчищене первісне золото кінця 18 ст, прекрасне різьблення. Мистецтвознавець Михайло Приймич каже, що тепер іконостас виглядає так, яким він був за часів Андрія Бачинського.
«За цей час було проведено комплексні дослідження памʼятки, а також зроблені всі необхідні протиаварійні, консерваційні та реставраційні заходи, що дали нам змогу відкрити та зберегти автентичні малярські композиції.  
Нашими реставраторами були віднайдені приховані від ока глядача різновікові фрагменти живопису та віконні конструктивні ніші, які в процесі добудови були замуровані та затиньковані. Ці знахідки гармонійно доповнили  історичну складову інтерʼєрного оздоблення храму, а детальніше про кожну з них, відвідувачі зможуть дізнатись з інформаційних стендів, які експонуються у соборі.
Цей проєкт - це праця людей, які досліджували і втілювали кращі прийоми та методи консерваційно-реставраційних процесів,  що дали змогу відкрити та зберегти різночасові етапи формування об’єкту культурної спадщини національного та міжнародного рівня», - значиться на сторінці KARP Restorer.

Дякуємо всім, хто працював над проєктом. Тішимося, що й нашій сторінці вдалося наживо побачити хід цієї грандіозної кропіткої роботи.
Дану інформацію оприлюднив скульптор Василь Свида.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.