В Ужгороді відкрили міні-скульптуру дідусеві Вечернічку

У понеділок, 18 березня, поруч з мостом Томаша Масарика в Ужгороді відкрили міні-скульптуру дідусеві Вечернічку. Подію приурочили 60-річчю з дня виходу на державному телебаченні Чехословаччини дитячої програми «Večerníček», яка через 15 років отримала свого головного героя – дідуся з ліхтарем та собакою. Програму досі транслює словацьке та чеське телебачення.
«У 1963 році на державному телебаченні Чехословацької республіки, яке бачило все населення Закарпаття у радянський період, вперше вийшла програма «Večerníček». На цій позитивній телепрограмі виросло не одне покоління чехів, словаків та закарпатців. Історія про дідуся з песиком написана драматургом Анною Мінічовою. У створенні саундтреку Grandpa Večerníček брали участь режисер Ладіслав Чапек, а мелодію склав Ярослав Целба. Дідусь Вечернічек також має власний серіал “В хаті та за хатою” 1986 року», – написав Федір Шандор у Facebook.
Міні-скульптуру відкривали Генеральні консули Словаччини та Угорщини в Ужгороді – Павло Паніс та Йожеф Бочкаї та представники чеської та польської громадськості.
Відкриття цієї міні-скульптури, скульптора Романа Мурника (дідусь Вечернічек та його песик тримають великий ліхтар, який символізує безтурботне чисте дитинство та вказує на цивілізований європейський шлях карпатських народів), яка стала першою встановленою в 2024 році, і загалом – 65 в Ужгороді, є символом дружби чеського, словацького та українського народів.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.