В Закарпатському угорському інституті відзначили "Дні Ракоці", а дні "Карпатської України" проігнорували

В Закарпатському угорському інституті імені Ракоці ІІ урочисто з угорською символікою відзначали "Дні Ракоці", що приурочено до Дня Народження князя Трансільванії Ференца Ракоці, який в Угорщині вважається національним героєм та якого активно використовує сучасна орбанська пропаганда в імперських ідеях "великої Угорщини". Саме через маніпуляцію з історичною постаттю Ференца Ракоці орбаністи стверджують, що румунська Трансільванія та українське Закарпаття - це ісконно угорські території. Сам князь Ракоці ІІ є спірною особистістю в історії Європи. Але про це поговоримо згодом.
Цими днями на офіційному сайті Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ з'явилася інформація, що керівництво навчального закладу, викладачі та студенти взяли активну участь в святкуванні "Днів Ракоці", присвячені Дню Народженню угорського військового начальника, який частину свого життя прожив на території сучасного Закарпаття. Ці події супроводжувались покладанням квітів до пам'ятника князя у Берегові, угорськими прапорами та символікою. 
Сучасні історики поза межами Угорщини мають критичне ставлення до національного героя Угорщини, хоча б тому, що він у своїй боротьбі проти австрійських Габсбургів, які на початку ХVІІІ століття вважалися однією з найдемократичніших монархічних династій тодішньої Європи, домовився з кривавим московським царем та українофобом Петром І. 
Будемо відверті, звісно, це нормально, що угорці Закарпаття вшановують пам'ять національного героя Угорщини, але чому ж тоді в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці не було жодних урочистостей до Дня Карпатської України 15 березня та Дня Народження Президента Карпатської України Августина Волошина?
Може тому , що власниця цього приватного навчального закладу, депутатка Закарпатської обласної ради від партії "КМКС" Ілдика Орос є прихильницею культу угорського диктатора, адмірала Міклоша Горті, який в 1939 році окупував Карпатську Україну? А може причина в тому , що Орос активно співпрацює з урядом Віктора Орбана? 
Нагадаємо, ЗМІ повідомляли, що на початку літа цього року в приміщенні Закарпатського угорського інституту планується відкриття бюсту Міклоша Горті.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.