Етила Чуприк давала концерт у Виноградові (ФОТО)

Чудовий осінній подарунок для своїх земляків з Виноградова зробила заслужена артистка України Етела Чуприк. 20 вересня на запрошення районної адміністрації та кандидата у народні депутати Івана Бушка вона виступила у своєму рідному місті з концертом фортепіанної музики. Понад чотири сотні місцевих цінителів класичного жанру впродовж години насолоджувалися творами, які у виконанні Етели Чуприк звучать у кращих концертних залах Європи та світу.

 

В мистецькому арсеналі знатної піаністки вже зараз 360 сольних концертів, понад 20 концертів для фортепіано з оркестром, нею записано 35 компакт-дисків.

 

Творчий вечір Етели Чуприк у її рідному місті розпочався з виконання прелюдії Ісусу Христу. Відтак прозвучало ще кілька творів цього циклу Іоанна Себастіана Баха. До речі, вже в листопаді цього року піаністка планує записати в Будапешті на диски всі 48 прелюдій і фуг цього композитора. А на концерті у Виноградові вона ще виконала славнозвісний «Турецький марш» Моцарта, «Місячну сонату» Бетховена, а також широко відомі твори Шопена, Ліста, Скорик, Чайковського. Деякі з них прозвучали у транскрипції самої піаністки.

Майже кожен номер цього сольного концерту супроводжувався довгим руко плесканням. Сотячи, глядачі не відпускали піаністку зі сцени. Пишний букет багряних троянд від виноградівців Етелі Чуприк підніс кандидат у народні депутати України Іван Бушко. Він щиро подякував їй за чудове свято класичної музики, побажав нових творчих злетів та Божого благословення.

 

Розчулена гарячим прийомом земляків, Етела Чуприк зізналася публіці, що занадто довго служила музиці в чужих країнах і над усе прагне додому. «Домів хочу!»- серцем вигукнула вона перед заповненим залом.

 

Тут слід пояснити, що у Виноградові досі немає відповідного рояля для проведення концертів класичної музики. А чому? – запитує піаністка. Адже в маленькому німецькому містечку, де колись побував Вагнер, є спеціальна академія і щороку тут влаштовують вагнерівські концерти. Квитки на них продані на 25 років наперед. А чим гірший Виноградів, де в дитинстві навчався і провів свій перший концерт Бела Барток? Відповідь очевидна – потрібно, щоб у владі на найвищих її щаблях був наш обранець, який лобіюватиме інтереси свого міста , району і , звісно ж, мистецтва.Свято класичної музики завершилося фуршетом, який на честь Етели Чуприк влаштував Іван Бушко. На згадку про зустріч із земляками піаністка повезла до Львова незабутні враження та пасторальну картину місцевого художника Міклоша Горонгозо.

 

PS: Перед початком творчого вечора проводився аукціон картин місцевих художників та благодійний збір коштів для допомоги хворим дітям. Всього до скриньки фонду «Рука допомоги» шанувальниками класичної музики було покладено 19 553 гривні та 200 доларів. Цих коштів вистачить на проведення курсу реабілітації п’яти діток, хворих на церебральний

 

 


Джерело:"Новини Виноградівщини"

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.