На Перечинщині розводять історичних рогатих істот

На Перечинщині у с.Туриця у родині нащадків турів поповнення - двоє малят-турят. «Новонароджені» здорові і вже роблять свої перші кроки разом з дорослими.
Туроподібних тварин Хека (селекційно виведених ) ТОВ «Френдлі Віндтехнолоджі» та «УК «Вітряні парки України» подарували громаді восени минулого року у рамках соціальної ініціативи з відродження популяції нащадків прадавніх турів в ареалі історичного поширення (ревайлдингу).
Це вже третє турятко, яке народилося на території Турянської долини. Радіємо, що поголів’я цих тварин збільшується, ніби отримавши нові сили на рідній землі. Саме тут декілька сотень років тому дикі тури вільно ходили. І саме від них походить назва нашої мальовничої Турянської долини. 
Повернення нащадків турів у регіон є частиною нашої місії відновлення біорізноманіття і збереження історії та культури, пов’язаної з цими тваринами. 
"На сьогодні уже маємо десять дорослих особин і троє маленьких корінних Турянських турят, при чому тенденції до розмноження надалі  хороші. Але, треба констатувати факт, що фінансується даний проєкт коштами приватних інвесторів. Тури, яких уже більше десятка, мешкають на території близько 10 га. Зважаючи на швидкий приріст і поповнення, наші тури потребують збільшення території до 70-100 га. Скажу більше, планується розмноження поголів'я туроподібних тварин Хека до кількості 130-150, щоб у подальшому випустити їх у дику природу. Адже ревайлдинг саме і полягає у відновленні  виду у дикій природі.
У с.Турицю тварин привезли з природнього парку «Беримецьке» на Чернігівщині, куди вони були привезені з нацпарку у Латвії у 2019 році. Першою домівкою наших турів була Німеччина. Саме завдячуючи німцях у світі наразі нараховується близько чотирьох тисяч поголів'я туроподібних тварин.
До прикладу, на Чернігівщині у природньому парку "Беримецьке", тури мешкали на території близько 500 га, що надало змогу їм самостійно виживати в умовах дикої природи. 
Було б дуже добре, що б обласна, районна та  місцева влади активно долучилися до реалізації даного проєкту з відродження популяції нащадків прадавніх турів у нашій громаді та сприяли б збільшенню території проживання наших турів хоча б до 70-100 га. Оскільки сама така територія надасть змогу виростити та утримати популяцію тварин до 150 особин та в подальшому випустити їх на землю пратурів" - написав у соцмережі Фейсбук Станіслав Протас.
Подивитися на нащадків турів можна у с. Туриця. Але зверніть увагу, що милуватися тваринами можна тільки здалеку, не порушуючи їхнього звичного життя у природі.
Колись дикі тури були поширені у місцевих лісах, на честь них у селах Турянщини збереглись унікальні історії та легенди. Із масивної ваги істотою, що лякала своїм виглядом,  пов'язані також назви тамтешніх сіл, урочищ, водойм.
У Тур'я-Реметівській громаді ці звірі "дали" назву таким селам як Туриця та Турички, Туря- Бистра, Тур'я-Пасіка, Туря-Поляна, річка Туричка. 
У центральній частині села, в період повномасштабного російського вторгнення в Україну, благодійним коштом встановили масштабну скульптуру цій величній тварині.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар