Документальний фільм "Оберіг" зняли на Рахівщині

Короткометражний фільм «Оберіг» – це перший проєкт Ясінянської громади, який фінансово підтримав Український культурний фонд. Фільм розповідатиме про історію Гуцульщини, проголошення Гуцульської республіки та Карпатської України, які тісно переплітаються вже із сьогоденням – сучасною війною росії проти України. Героями стрічки стали військовослужбовці, які стояли на захисті країни, місцеві жителі, діячі культури.
Також у стрічці можна буде побачити традиційні для гуцулів ремесла та промисли, зокрема, різьбярство. Власне, й основний символ фільму, на який спирається його назва – це дерев’яний натільний хрестик, котрий споконвіку був оберегом для гуцулів у важкі часи, розповів голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук.
«Цей фільм саме про оберіг – дерев’яний хрестик, який гуцули носили на тілі все життя. Позаяк гуцули – дуже віруючі люди, для нас цей хрестик є сакральним оберегом, який передавався з покоління в покоління і пройшов крізь віки. Цей оберіг зберіг прадіда в часи Гуцульської республіки, діда – в часи Карпатської України, а нині оберігає воїна в час страшної кривавої російсько-української війни. Й надалі він передасться вже маленькому сину, і буде оберігати його по життю», – сказав Андрій Делятинчук.
Загальний бюджет проєкту – понад 270 тис. гривень, однак, за умовами гранту, частково покрити зйомки має й громада. Тож із місцевого бюджету на це передбачили 30 тис. гривень.
Режисером фільму виступив Віктор Павлиш. Сценарій до стрічки допомагав писати Юрій Павлишинець.
Зйомки фільму відбувалися на локаціях та у пам’ятних місцях Ясінянської громади: на високогір’ї Драгобрату, у підніжжя Говерли й Петроса, в Ясінянському історико-краєзнавчому музеї, у Струківській церкві, що внесена до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.
Стрічку презентують спершу саме у Ясінях, а далі шукатимуть можливість провести кінопоказ і в Ужгороді, додав Андрій Делятинчук.
Потім фільм буде у вільному доступі на сторінках проєкту в мережі інтернет, де його зможуть переглянути всі охочі.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар