Персональна виставка відомого скульптора Закарпаття Богдана Коржа стартувала

Сьогодні, 30 листопада в галереї «Ужгород», що в обласному центрі, відкрито персональну виставку відомого скульптора краю Богдана Коржа з нагоди його 60 – річчя з дня народження. На свято завітали представники обласної влади, творчих спілок, громадськості.

 

Оскільки ім’я шановного ювіляра добре відоме як в Україні, так і за кордоном. Він народився 28 листопада 1952 року в місті Яблонець над Тисою. Зараз це Словаччина. Перші ази мистецтва опановував в Ужгородському училищі прикладного та декоративного мистецтва, відтак навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. Він – член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі .

 

Експозиція нинішньої виставки – близько 40 робіт скульптора, серед яких твори різних жанрів: від тематичного портрету до алегоричних композицій. Улюблений матеріал скульптора – граніт і мармур.

 

Окрасою виставки, звісно, став представлений жіночий живопис від його дружини Людмили Корж-Радько. Вона ж народилася 11 травня 1956 року в м. Печенга Мурманської області (Росія). У 1980 році закінчила факультет художнього скла Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. На сьогодні – член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі в галузі образотворчого мистецтва, Заслужений художник України.

 

За плечима визнаних митців – не тільки роки щасливого сімейного життя, а професійної творчості, чимало виставок на обласному, всеукраїнському та міжнародному рівнях у багатьох країнах Європи, Азії та Америки, де талановите подружжя незмінно привертає увагу і мистецтвознавців, і вже відомих колег. «Та головна їхня удача в тому, – наголосив заступник голови облради Андрій Сербайло, вітаючи ювіляра, – що вони, працюючи в різних жанрах, насправді гармонійно доповнюють один одного. І дуже важливим є те, що сьогодні мистецькі доробки мають їхні діти – донька Леся та син Тарас. Це – велике щастя, коли діти продовжують благородну справу батьків. Бо той дуб могутній, що міцним корінням тримається, а стовбуром зігрівається. Від роду до роду. Дай Боже й Вам, дорогі наші, так і надалі тримати!», – мовив Андрій Андрійович.

 

Закарпатці добре знають роботи Богдана Коржа: меморіальну дошку письменнику Маркушу в місті Хусті, майору міліції Баб’юку (м. Ужгород), художнику Баконі (Ужгород) та ін. Та найвеличнішою видиться скульптора пам’ятника королю Угорщини Андрашу Першому та його дружині Анастасії, дочці Ярослава Мудрого. У кожній роботі – пластична виразність, чіткість ліній, вишуканий смак тощо.

 

Сьогодні можна ствердно мовити, що з дня на день зростає естетична і духовна цінність спільного подружнього щедрого внеску талановитої сім’ї Коржів у день прийдешній. Вони ще не раз здивують нас шедеврами.

 

Джерело:Прес-служба облради

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.