Євдокія Аннюк представила експозицію вишитих ікон

В Музеї мистецтв Прикарпаття майстриня Євдокія Аннюк представила експозицію вишитих ікон, які вони створила однією рукою. Окрасою виставки є вишивка її мами, зроблена риб’ячою кісткою.

 

 

«Цій іконі понад 65 років. Я зберегла її у вузлику. Ікона Богородиці над Ісусом дала мені силу та натхнення, бо мама, вишиваючи її риб’ячою кісткою, просила лише волі. А я її завжди мала, навіть попри здоров’я», - розповідає Євдокія Аннюк.

 

Свої ікони майстриня називає дітьми та не продає їх. Каже, відмовляє усім покупцям, навіть заморським. Вишиті роботи вона творить, складаючи яскраві нитки, та після того, як побачить картину у своїй уяві. Працює однією рукою. Євдокія Аннюк ще в дитинстві перенесла важку недугу, яка й паралізувала її на все життя. Тоді ж вона залишилась без мами та батька.

 

Нині Євдокія Аннюк зізнається, здоров’я знову підводить. Втім, сили додає мрія – збудувати церкву та прикрасити її своїми роботами. Тому й далі працює, не покладаючи рук. Учнів майстриня не має. Поряд вишиває донька Люба та допомагає прийомний син Мирослав. Євдокія Аннюк зізнається, до інваліда не дуже хоче йти молодь. Та попри це майстриня готова допомогти усім, хто шанує творчість, а особливо тим, хто, як і вона, прикуті до інвалідного візка. Не падати духом, зізнається вишивальниця, є головним гаслом її життя, яким вона завше тішиться, бо має велике задоволення від своєї роботи.

 

Євдокія Аннюк – вишивальниця з селища Заболотів, що на Прикарпатті. Член Спілки майстрів народного мистецтва «Журавка». Торік Євдокія Аннюк стала лауреатом обласної премії імені Лукавецького.


 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.