Чорні таргани атакують оселі виноградівців (ФОТО)

Ми вже думали, що у Виноградові таргани зникли назавжди, адже багато років у своїх помешканнях не спостерігали цих комах. Але цього літа прусаки знову масово почали лізти в наші квартири. Це не ті руді таргани, до яких всі звикли, а велетенські чорні комахи, яких мало хто бачив. Першими забили на сполох мешканці будинку №72 по вул. Миру, яких непрохані гості дуже налякали. Затим таргани з’явилися і в сусідніх будинках.

 

 

 

 

 

Причиною такого нашестя комах, вважають мешканці багатоповерхівок, є незадовільний стан каналізації, через що у підвалах стоїть вода. Люди змушені були звернутися за допомогою до фахівців-дизінфекторів. Наразі проведена дезінсекція. Але чи вдасться досягнути стовідсоткового результату, адже не всі мешканці багатоповерхівок цим переймаються, запевняючи, що у них тарганів немає, відмовляються їх труїти. До чого призведе така безвідповідальність і чим небезпечні таргани для людини? На ці та інші запитання відповів директор ПП «Профдезінфекція» Степан ПОП.

– Степане Степановичу, чому таргани раптово зникли, а потім так зненацька з’явилися?

 

– Таргани не зникали ніколи. Існує кілька версій причин цього явища. Головною називають електромагнітне випромінювання – поява мобільних телефонів, комп’ютерів. Є також припущення, що їм «не підійшли» нові оздоблювальні матеріали квартир – вінілові шпалери, різні фарби тощо. Але вчені все це заперечують. Просто не було умов для їх розмноження. Більшість людей зробили євроремонти, встановили пластикові вікна та двері і тарганам важче стало проникати до помешкань. Переважна більшість людей тримають своє житло в порядку, а головна боротьба з цими комахами – чистота. Втім, таргани живуть у таких місцях, куди насилу добереться найакуратніша хазяйка з ганчіркою і щіткою – щілина між плінтусами, простір за ванною, меблями в кухні і побутовою технікою, куди може впасти крихта під час приготування обіду. Список можна продовжувати.

 

– Чим відрізняють чорні таргани від рудих?

 

– У наших оселях зустрічаються два види: рудий тарган (прусак) і чорний. Предки цих комах з’явилися близько 300 млн. років тому і до цього часу їх вигляд майже не змінився. Дорослі особини прусаків сягають довжини 10-16 мм, а чорні –18-50 мм. Батьківщиною комах є північна Азія, звідки вони були завезені в Європу та інші частини світу, після оселилися в людських помешканнях. Ентомологи кажуть, що чорні таргани менш рухливі і не настільки плодовиті, тому руді їх витіснили. Але наразі в будинках міста чомусь більше стало чорних. Мало хто знає, що тарган за секунду може міняти 25 разів напрямок свого руху, а середня швидкість комахи 4-4,8 км за год. (до прикладу, людини – 6 км за год.).

 

– Чим харчуються таргани?

 

– Більшість тарганів є всеїдними, окрім деяких видів, що харчуються деревиною. Зокрема, руді таргани найчастіше їдять крохмаль, цукор, жир і м’ясо. Також вони харчуються різними відходами, наприклад , рештками інших тварин. За умов нестачі харчів, прусаки можуть їсти мило, клей і зубну пасту або навіть вдаватися до канібалізму, відкушуючи крила і ноги одне одного.

 

– Як сталося, що в багатоповерхівки раптово «вторглися» ці комахи?

 

– Мені довелося побувати у 72-му домі і можу констатувати, що там у підвалах є не лише вода. Якщо зайти в перший під’їзд, відчувається фекальний сморід. Звичайно, там будуть не лише таргани, а й комарі та пацюки. На жаль, не так в цьому винуваті відповідні служби, як самі люди. Адже мешканці самі розповідають, що приходить у підвал певна особа, бере кувалду, б’є по тих з’єднаннях, колінах, бо, мовляв, він живе на першому поверсі, а в нього забилася каналізація. Весь бруд розтікається і дає можливість для розмноження всяких шкідників. Це замість того, щоб звернутися до сантехніків, які б усунули недоліки.

 

– Чим небезпечні таргани для людей?

 

– Окрім того, що таргани – це антисанітарія і шок для власника квартири, ці комахи та продукти їх життєдіяльності можуть викликати алергію, астму. Навіть залишки їхніх висушених тілець – алерген (хоч і слабший, ніж залишки кліщів побутового пилу). Не можна не звертати уваги на тарганів, особливо у квартирах, де є діти і домашні тварини. Ці комахи переносять близько 50 видів інфекцій у тому числі черевного тифу, холери, дифтерії, прокази, сибірської виразки, туберкульозу, дизентерії, а також яйця гельмінтів, найбільше – шлунково-кишкових хвороб. Чорні та руді таргани можуть нападати на людей під час сну і ушкоджувати шкіру. Отже, таргани у зв’язку з надзвичайною пристосованістю до різних умов існування, типом харчування, швидкою адаптацією, частим та плідним розмноженням становлять серйозну епідемічну небезпеку для населення.

 

– Як вивести чорних тарганів?

 

– Чорні таргани зустрічаються набагато рідше і вивести їх можна. Для цього в торгівельній мережі можна придбати різні засоби («Раптор» «Ефект плюс», «Комбат») вартістю від 5 грн. і вище, але часто умови їх зберігання, транспортування і реалізації не відповідають нормам і препарати втрачають ефективність. Дуже непоганий засіб «Глобал», але він діє кілька тижнів. Підійдуть і приманки з додаванням борної кислоти. Ці всі заходи діють у межах однієї квартири. Найкращий спосіб позбутися від тарганів – знищувати їх колективно. Якщо труїти всім під’їздом, а краще будинком, ефекту можна досягти з першого разу. Ми виготовляємо необхідну кількість розчину (безпечного для людей і домашніх тварин), яким обробляємо відповідні місця в будинках, а також мешканці проведуть обробіток у своїх квартирах і за пару днів від цих комах не залишиться сліду. Слід зауважити, що таргани мають дуже хорошу пам’ять, тому заражений тарган може вижити, але він вже ніколи не повернеться до місця, де його «образили».

 

– Кажуть, що не можна цілком позбутися тарганів.

 

– Якщо квартира добре ізольована, немає щілин, закриті густими сіточками вентиляційні канали і всередині проведене знищення тарганів сучасними інсектицидами – комах можна позбутися. Але влітку вони можуть залазити й через відчинені вікна. Важливо одне - не допускати, аби вони мали чим харчуватися і де пити. Тому головне завдання мешканців- виключити можливість доступу до води і обов’язково обробити ті місця, куди вони можуть пройти, адже комахи залишають слід для інших особин, аби ті знали, що там є чим поживитися. Звичайно, дуже важливо знайти і знешкодити їх гнізда.

 

Тарганів нелегко вбити. Ніколи не слід викидати їх у смітник. Навіть, коли ви бачите труп таргана, спустіть в унітаз, бо він докульгає до води і оживе. Таргани є одними з найбільш живучих комах на планеті. Деякі види здатні лишатись активними протягом місяця без їжі та виживати на обмежених ресурсах, таких, як клей зі зворотного боку поштових марок. Також вони можуть жити без повітря 45 хвилин і прожити два тижні після обезголовлення. Існує легенда, що таргани «успадкують Землю», якщо людство знищить себе в ядерній війні. Таргани справді є значно більш стійкими до радіації, витримуючи дозу від 5 до 15 разів більшу за смертельну для людини.

 

– Чи можуть таргани літати?

 

– Це питання цікавило й мешканців будинків по вул. Миру. Так, таргани мають дві пари крил і вони можуть літати, але не на великі відстані. З будинку на будинок вони не літають, хіба що приповзуть. Завдяки крилам він може м’яко приземлитися, якщо падає зі стелі чи якоїсь висоти. Літати може «американець» і «австралієць», які іноді зустрічаються в Україні, але в нас їх ще не було. Нині люди багато подорожують і не виключено, що в сумках можуть привезти «заморських» тарганів. Тож, повернувшись додому, слід ретельно витрусити і перевірити всі свої речі. Адже головне - не дати можливості для розмноження, бо через кілька місяців їх може бути тисячі. Якщо ж у вашій квартирі з’явилися таргани, обов’язково згуртуйтеся з сусідами і зверніться до нашої служби. Ми надаємо один з найнадійніших та швидких методів боротьби і позбавлення від домашніх чорних тарганів і гарантуємо, що протягом року ці комахи вас турбувати не будуть.

 

Любов ТОКАЧ

Новини Виноградівщини

 

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.