Амброзія загрожує Виноградівщині (ФОТО)

У Виноградівському районі поширення амброзії набуває загрозливого характеру. Особливо проблемним питанням є поширення амброзії у населених пунктах, що виключає можливість застосування хімічних методів боротьби з нею.

 

Засмічені не тільки узбіччя доріг, а також багато полів де вирощуються основні сільськогосподарські культури: озимі, кукурудза, овочеві, багаторічні трави і т.д.

 

Для амброзії полинолистої характерна висока пластичність, завдяки чому сильна коренева система може проникнути в грунт до 4 метрів, добре переностиь засуху, швидко відновлюється. Крім того, цей бур’ян забирає поживні речовини з грунту, а також має дуже великі алергічні властивості, що в свою чергу негативно впливає на стан здоров’я людини та тварин, особливо це проявляється під час цвітіння. Основною причиною надзвичайно швидкого розповсюдження небезпечного карантинного бур’яну сприяли зниження культури землеробства, недотримання сівозміна та інших заходів боротьби з бур’янами. Також, насіння амброзії легко розноситься під час злив, підтоплення і при зрошенні.

 

Міри боротьби передбачають скошуваня рослини до її цвітіння (механічне знищення), а саме краще прополка. Цей бур’ян чутливий до багатьох гербицидів, що дає можливість вести ефективну боротьбу з його знищення на с/г культурах.

 

ambrosia2На виконання Закону України "Про карантин рослин" та "Програми боротьби з амброзією полинолистої у Виноградівському районі на 2012-2016 роки" звертаємо увагу всіх відповідальних осіб щодо проведення профілактичних, а в даному випадку знищувальних робіт з ціллю недопущення в подальшому масового розповсюдження дуже небезпечного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої.

 

У разі виявлення осередків амброзії, громадяни та посадові особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності згідно зі ст.105 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Закликаємо всіх жителів району бути свідомими та дбати про своє здоров’я та про здоров’я своїх близьких і знайомих. Не проходіть мимо цього рослинного вбивці.

 

 

 

 

Головний спеціаліст-державний фітосанітарний інспектор по Виноградівському районі Паладі Л.Л.

 

Головний фахівець відділу фітосанітарних процедур Орябко В.В.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.